(FOTO) SVETO MESTO DINASTIJE KIM: Ovaj mit je inspirisao ubistvo Kim Džong Nama
Foto: Wikipedia Creative Commons

VULKAN AUTOKRATIJE

(FOTO) SVETO MESTO DINASTIJE KIM: Ovaj mit je inspirisao ubistvo Kim Džong Nama

Planeta -

Ugašeni vulkan mogao bi biti ključ za rešenje hladnokrvnog ubistva brata severnokorejskog vođe na aerodromu u Kuala Lumpuru

Ugašeni vulkan na granici Severne Koreje i Kine mogao bi biti ključ za razrešenje iznenadne, misteriozne smrti prognanog potomka severnokorejskog plemstva. Tajna služba iz Seula smatra da je nedavno ubistvo Kim Džong Nama na malezijskom aerodromu deo petogodišnje zavere severnokorejskog lidera Kim Džong Una da ubije brata koga nikada nije sreo. Ako je ovo istina, motiv bi pre mogao da ima veze sa njihovim poreklom – i tim vulkanom – nego nekim konkretnim prestupom. Evo i zašto: vulkan na planini Paektu (ili Baekdu), na čijem se vrhu nalazi duboko kratersko jezero, usko je povezan sa mitom o osnivanju Severne Koreje i decenijama pruža legitimitet vladavini tri generacije porodice Kim.

Paektu ukrašava nacionalni grb i pozajmljuje ime raznim objektima, od raketa do hidrocentrala, a ponekad i samoj državi. Najbitnije od svega je da je Paektu i neka vrsta "geografske inkarnacije" pokojnog dede braće Kim, Kim Il Sunga, najznačajnijeg čoveka u severnokorejskoj istoriji. U Pjongjangu uče da je on spasao Korejsko poluostrvo tako što je hrabro predvodio gerilske napade protiv japanskih osvajača iz baze na padinama ove planine. Pošto potiču od iste plemenite i herojske loze, "krvi planine Paektu", Kim Džong Nam je uvek predstavljao opasnost po svog brata, bez obzira koliko da se trudio da ne privlači pažnju. Sve dok je bio živ mogao je, indirektno i verovatno nevoljno, da postane deo propagandne lavine povezane sa svetim vulkanom, čija je namena da dokaže kako su Kimovi jedina loza koja može da vlada Severnom Korejom. Dug je put da se objasni jaz između hladnokrvne prirode ubistva i naizgled bezopasnog Kim Džong Nama, gojaznog kockara i plejboja koji je poslednjih godina živeo povučeno na jugoistoku Azije i koji je jednom prilikom, prema saznanjima južnokorejske tajne služne, napisao bratu pismo u kome moli za svoj život.

Foto: Planina Paektu; Izvor: Pixabay
Foto: Planina Paektu; Izvor: Pixabay

Da li je pripadnost istoj lozi mogla da bude dovoljno jak razlog za zločin? "Kim Džong Un je možda pomislio da je gotovo završio konsolidaciju vlasti i da bi uklanjanje Kim Džong Nama bilo poslednji korak da se ukloni potencijalni problem", rekao je Koh Ju-hvan, stručnjak za Severnu Koreju na seulskom Univerzitetu Donguk. Korejska istorija bogata je krvavim borbama za presto, a kada je nezadovoljna elita pokušavala da zbaci kralja, obično je koristila nekog otuđenog princa ili druge ličnosti kraljevske krvi kao nominalne vođe svoje pobune. Bivši vladari poluostrva davali su sebi i svojim potomcima legitimitet baš na osnovu "čiste loze", napisao je Brus Kamings, istoričar i stručnjak za Koreju. Kimovi sa severa nastavili su ovo uzdizanje kraljevske krvi i preneli ga na vulkan povezan sa osnivanjem države. Kamings podseća da je Kim Džong Ila, oca Kim Džong Una i Kim Džong Nama, severnokorejska propaganda nazivala "dragocenom bebom sa planine Paektu", jer se tvrdi da je rođen na njoj. Pre osam godina, Kim Džong Un prozvan je "generalom Paektua". U Pjongjangu govore da je on naslednik "loze Paeketua", koja se smatra glasnikom državnog "postojanja i linijom života generacija koje dolaze". Treba uzeti u obzir, kaže Kamings, i to da je obožavanje Kima "neo-kofučijanizam u komunističkom pakovanju".

Foto: Planina Paektu; Izvor: Wikipedia Creative Commons
Foto: Planina Paektu; Izvor: Wikipedia Creative Commons

Kim Džong Un, najmlađi sin Kim Džong Ila, možda se plašio svog brata, jer je po tradicionalnom konfučijanskom sistemu vrednosti, najstariji sin – u ovom slučaju Kim Džong Nam – mogao da se smatra direktnim naslednikom trona. "Kim Džong Nam bio je potencijalna pretnja", smatra analitičar Čang Jing sa Nacionalnog univerziteta u Seulu. "Kim Džong Un je možda verovao da bi protivnici mogli da ga zbace i postave Kim Džong Nama". Sada može samo da se pretpostavi šta to znači za ostale članove porodice. Kim Džong Un ima još jednog starijeg brata, Kim Džong Čula, koji je poznat kao fan Erika Kleptona. Kao srednji od trojice sinova, u jednom trenutku je smatran potencijalnim kandidatom za vođu, ali bivši kuvar Kim Džong Ila rekao je da ga je pokojni lider ocenio kao "ženskastog". Južnokorejski mediji su objavili da srednji Kim živi u Pjongjangu, ali da se kloni javnih aktivnosti. Kim Džong Nam je za sobom ostavio dva sina i ćerku od dve žene koje žive u Pekingu i Makauu. U Seulu pričaju da bi jedan od njegovih sinova, Kim Han Sol, mogao biti u opasnosti, jer mu je otac možda ispričao neke tajne iz ličnog života Kim Džong Una. Kim Han Sol je u jednom intervjuu svog strica nazvao "diktatorom"Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:NANSENOV PASOŠ: Zaboravljeni dokument koji je spasio 450.000 izbeglica (FOTO)ISTORIJSKA ODLUKA: Maroko povlači vojsku iz okupiranih delova Zapadne Sahare (FOTO)SRBIJA TREĆA NAJZADUŽENIJA ZEMLJA REGIONA: Evo kako stoje ostaliNEWSWEEK OTKRIVA Šta donosi "srpski Davos": Đavo je u detaljima!VELIKO NEWSWEEK ISTRAŽIVANJE O SEKSU (VIII deo) ​Seks posle infarkta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja