(FOTO, VIDEO) SPAJA EVROPU I AZIJU: Turci otvorili treći most preko Bosfora
Foto: Anadolija

Najširi na svetu

(FOTO, VIDEO) SPAJA EVROPU I AZIJU: Turci otvorili treći most preko Bosfora

Planeta -

U Istanbulu je u petak svečano otvoren most "Javuz Sultan Selim", treći most preko Bosfora.

U prisustvu brojnih turskih i stranih zvaničnika svečano je otvoren most "Javuz Sultan Selim", inače najširi most na svetu.

Na ceremoniji otvaranja najnovijeg mosta u Turskoj prisutnima su se obratili turski zvaničnici uključujući predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i premijera Binalija Jildirima.

Redžep Tajip Erdogan, Foto: Anadolija
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Anadolija

Prva vožnja mostom je organizovana autobusom u kojem se nalaze turski predsednik, premijer Turske i drugi brojni gosti iz Turske i drugih zemalja sveta.

Most će sutra zvanično biti pušten u funkciju svim građanima, a vožnja će do 31. avgusta biti besplatna. Most spaja evropski i azijski kontinent, odnosno istanbulske kvartove Sarijer i Pojrazkoj. Ceremonija otvaranja mosta koji nazvan po otomanskom sultanu iz 16. veka, počela je učenjem odlomaka iz Kurana.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Inače, radi se o najširem mostu na svetu, a ujedno i najdužem visećem mostu koji će imati železnički sistem. Ukupna dužina mosta je 2,1 kilometara, širina 59 metara, visina nosećih stubova 322 metra, te raspon 1.408 metara. Most će imati osam saobraćajnih traka i dva reda šina.

Očekivanja su da će treći most na Bosforu uštedeti 1,75 milijardi dolara godišnje u smislu troškova energije i uštede vremena. Ono što ga takođe čini specifičnim jeste i činjenica da se železnički sistem nalazi na istom nivou glavnog dela mosta.

Za izgradnju mosta, koji je i pored predviđenih 36, završen za 27 meseci, investirano je tri milijarde dolara. Turska Vlada je predvidela da će se mostom dnevno koristiti 135.000 vozila. Naknada za automobile koji sa evropske strane budu išli na azijsku, iznosiće 9,90 turskih lira, odnosno 3,4 dolara. Turska je nedavno otvorila i most Osmangazi, mega projekat koji je deo autoputa dužine 433 kilometra, koji će povezivati Gebze, Orhangazi i Izmir. Most poznat i kao turski "Golden gejt" je četvrti najveći viseći most na svetu. Planiraju da izgrade i treći istanbulski aerodrom, vrednosti 10,25 milijardi evra, koji će ujedno biti i najveći na svetu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track