(FOTO, VIDEO) Spremaju pakao: Evo šta će Amerikanci upotrebiti u ofanzivi na Mosul
Foto: Wikipedia

Oslobođena sila

(FOTO, VIDEO) Spremaju pakao: Evo šta će Amerikanci upotrebiti u ofanzivi na Mosul

Planeta -

Raketni i artiljerijski sistemi veoma su korisni u borbi protiv raštrkanih i pokretnih meta. Oni su precizni, ispaljuju istovremeno više raketa , a za razliku od aviona, mogu da deluju 24 sata dnevno, nezavisno od vremenskih uslova

Od avgusta 2014. godine, Američko ratno vazduhoplovstvo bacilo je više od 40.000 bombi na Islamsku državu u Iraku i Siriji. Međutim, dok avijacija preuzima svu zaslugu za pomoć iračkim trupama u zauzimanju Ramadija, Hita i Tikrita, veoma mali broj medija je primetio kako su precizni raketni sistemi zemlja-zemlja takođe izveli stotine napada na pozicije terorista, piše Newsweek.rs.

Foto: Reuters, Američki M109A6 Paladin samohodni Hoviceri
Foto: Reuters, Američki M109A6 Paladin samohodni Hoviceri

Američka Paladin samohodna haubnica M109 Hovicer, opremljena 155-milimetarskim topom, ispalila je preko 300 projektila u Iraku. Istovremeno, HIMARS (Visoko-mobilni artiljerijski raketni sistem) učestvovao je, prema podacima Pentagona, u više od 100 misija protiv ID od prošlog septembra. Upravo taj manji broj napada zavarao je mnoge koji nisu uvideli da HIMARS u svakoj misiji ispali stotine raketa na borce ID-a.

Foto: AP, Američki HIMARS raketni sistemi na vojnoj vežbi
Foto: AP, Američki HIMARS raketni sistemi na vojnoj vežbi

Raketni i artiljerijski sistemi veoma su korisni u borbi protiv raštrkanih i pokretnih meta. Oni su precizni, ispaljuju istovremeno do 6 raketa raketa velikog dometa (oko 100 kilometara), a raspolažu i mogućnošću da lansiraju i jedan navođeni projektil koji dobacuje preko 300 kilometara.

Foto: Wikipedia/U.S. Army, HIMARS raketni sistem
Foto: Wikipedia/U.S. Army, HIMARS raketni sistem

Za razliku od aviona, koji uprkos savremenoj tehnologiji i dalje zavise od određneih vremenskih uslova kao što su pustinjske oluje, artiljerijsko naoružanje može da deluje 24 sata dnevno, nezavisno od klime.Dva HIMARS sistema već su razmeštena u iračkoj provinciji Anbar, a još jedan koji je na putu biće postavljen u dolini reke Tigar, što znači da će verovatno biti korišćen u ofanzivi na Mosul.

Foto: Wikipedia/Spc. Russell J. Good, Američki HIMARS raketni sistem
Foto: Wikipedia/Spc. Russell J. Good, Američki HIMARS raketni sistem

Osim u Iraku, SAD su poslale po jedan HIMARS u Tursku i Jordan, kako bi bili upotrebljeni protiv terorista u pograničnim područjima Sirije.Amerika je već koristila HIMARS u sukobima na Bliskom istoku, a kako se pokazao veoma efikasan očekuje se da će naneti velike gubitke najozloglašenijoj terorističkoj organizaciji na svetu.

Pogledajte još na portalu Newsweek.rs: NEWSWEEK OTKRIVA Čudesni slučaj Jova Martinovića Iza zavese: Ovo je čovek koji je stvorio najsmrtonosniju terorističku grupu na svetu (FOTO) NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kapetan Stevan Ignjatović: Čuvar ljudskih duša i aviona Hiljadu godina u vrhu: Evo gde su danas najmoćnije porodice u istoriji Nesalomivi duh Damaska: Evo kako se mladi provode u razorenoj prestonici Sirije (FOTO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track