(FOTO, VIDEO) TURSKI GOLDEN GEJT: Erdogan otvorio četvrti najveći viseći most na svetu
Foto: Anadolija

Veliki projekat

(FOTO, VIDEO) TURSKI GOLDEN GEJT: Erdogan otvorio četvrti najveći viseći most na svetu

Planeta -

Na istočnom kraju Mramornog mora danas je svečano otvoren viseći most Osmangazi, mega projekat koji je deo autoputa dužine 433 kilometra, koji će povezivati Gebze, Orhangazi i Izmir.

Ceremoniji svečanog otvaranja prisustvovali su turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, premijer Binali Jildirim, ministar saobraćaja, pomorstva i komunikacija Ahmet Arslan i brojni drugi gosti.

Redžep Tajip Erdogan, Foto: Anadolija
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Anadolija

Erdogan je tom prilikom okupljenima kazao da je izgradnja infrastrukture značajna za ekonomski rast i napredak.

"Uvek sam govorio da su putevi civilizacija, putevi su progres, putevi su rast. Glavna osnova velikog napretka koji je Turska ostvarila tokom prethodnih 13 godina je saobraćajna komunikacija", rekao je Erdogan. Osmangazi je i četvrti najveći most na svetu i drugi najveći viseći most u Evropi.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Most Osmangazi, koji se još naziva i "Zalivskom ogrlicom", deo je auto-puta koja je najveći putarski infrastrukturni projekat u turskoj istoriji. Ovaj put će trenutnu vožnju od Istanbula do Izmira, koja traje 9,5 sati, smanjiti na svega 3,5 sata. Takođe, zahvaljujući mostu, vožnja između tačaka koje spaja, koja je trajala dva sata, sad će trajati svega četiri minuta.

Viseći most ima srednji raspon od 1.550 metara, visina nosivih stubova mu je 252 metra, a ukupna dužina mosta je 2.682 metra, što ga čini četvrtim najdužim mostom te vrste na svetu.

Gradnja mosta, čiji je kamen temeljac postavljen 30. marta 2013. godine, trajala je 39 meseci. Ova građevina mnoge će podsetiti na most "Golden gejt", jedan od simbola San Franciska.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track