(UZNEMIRUJUĆE) SLIKE KOJE SU POTRESLE SVET: More izbacilo sirijskog dečaka (3) na plažu u Bodrumu
Foto: AP

Čovečnost odbačena na obalu

(UZNEMIRUJUĆE) SLIKE KOJE SU POTRESLE SVET: More izbacilo sirijskog dečaka (3) na plažu u Bodrumu

Planeta -
Medije je danas je preplavila fotografija na kojoj se vidi telo siriijskog dečačića koga je more izbacilo na plažu u turskom letovalištu Bodrum

Mediji su objavili da se 12 osoba za koje se veruje da su sirijske izbeglice utopilo u nastojanju da stignu do grčkog ostrva Kos.

Na prvoj fotografiji se vidi beživotno telo dečačića u crvenoj majici i kratkim plavim pantalonma licem okrenutog prema pesku, a na drugoj policajac trmurnog izraza lica kako u naručju odnosi telo.

Uz naznaku "čovečnost izbačena na obalu" korisnici su fotografiju podelili na Tvitteru.

Foto: AP
Foto: AP

"Fotografija mrtvog dečaka izbačenog na evropsku obalu najstrašnija je fotografija veka. Odsekle su mi se noge kad sam je maločas ugledao. Tresem se od muke i nemoći. Držim da uživo gledamo konačno i definitivno obesmišljavanje ljudskog života i potpuni nestanak civilizacije kakvu poznajemo. Svi vekovi obrazovanja, kulture, nauke, uljuđivanja ljudi nestali su u ovom trenutku u grčkom pesku zapelom u ručicama nedužnog mališana, anđela koga ničim nismo zaslužili. Koji je naivno pomislio da mu možemo pomoći. Završavamo na istim onim obalama sa kojih smo pre hiljade i hiljade godina i počeli praviti neki bolji svijet. Nismo uspeli. Biblija kaže da oni koji se prave da ne čuju druge kako vrište i mole za pomoć, nema potrebe da vrište kada njima pomoć bude trebala, niko ih tada neće čuti. I Bogovi su digli ruke od nas. Ovaj sebični svet gluvih, nemih i slepih bolje nije ni zaslužio." - napisao je na svom Facebook profilu novinar Aleksandar Trifunović.

Maleni Galip, star 5 godina i Ajlan Kurdi, trogodišnjak, bili su putnici na prenakrcanom brodu punom izbeglica koji su bežali od rata iz Sirije, piše Daily Mail. Slike beživotnog tela malog Ajlana stoje kao dokaz tragedije čovečanstva, ali i čovečnosti u humanitarnoj krizi koju svijet dugo nije video.

Ima još nestalih

Dva plovila u kojima je bilo ukupno 23 ljudi, odvojeno su isplovila s područja Bodruma, rekao je visoki ofocir turske mornarice.

Među smrtno stradalim su petoro dece i jedna žena. Sedam je osoba spaseno, a dve su do obale uspele da doplivaju uz pomoć pojaseva za spasavanje. Pripadnici obalske straže kažu da su izgledi za spasavanjem još dvaju nestalih osoba sve manji.

Deseci hiljada sirijskih izbeglica koji beže pred ratom ovog leta su stigli do obala Egejskog mora, nastojeći da nastave prema grčkoj obali, svom prolazu prema zemljama Evropske unije. Turski zvaničnici su saopštili da su turski spasioci tokom noći spasili stotinjak izbeglica koji su se zaputili prema Kosu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track