(FOTO,VIDEO) NAJMOĆNIJI VOJNIK SIRIJE UPOZORAVA EVROPU: Pustili ste u kuću vuka koji će sve poklati
Foto: Printscreen Twitter

Zabrinjavajuće

(FOTO,VIDEO) NAJMOĆNIJI VOJNIK SIRIJE UPOZORAVA EVROPU: Pustili ste u kuću vuka koji će sve poklati

Planeta -

Komandant zastrašujuće i definitivno najmoćnije sigurnosne agencije u Siriji, general Džamil Hasan, dao je intervju reporteru uglednog Independenta. Ono što je rekao zabrinuće Evropu.

General je rekao da žali što ustanak u Siriji nije brutalno ugušen u samom početku.

"Za zapadne medije sam ratni zločinac. Zato nisam siguran da će vaš članak o meni Independent objaviti. Spreman sam, čak i pod pretnjom da me izvedu pred Sud za ratne zločine, da nastavim svoj rad. Jer Sirija zaslužuje žrtvu", rekao je Džamil Hasan.Ipak, valja naglasiti da ni jedan sud za ratne zločine nije zatražio njegovo hapšenje, ali ga je EU osudila zbog "učestvovanja u represiji protiv građanske pobune" u Siriji 2011. godine. Kažnjen je zabranom putovanja i zamrzavanjem finansijskih sredstava.

Američko Ministarstvo finansija takođe mu je nametnulo sankcije, nakon što je tvrdio da je njegova obaveštajna služba ubila najmanje 43 demonstranta 2011. godine.

Tokom tri sata intervjua Hasan je, između ostalog, rekao i da je odan predsedniku Bašaru al-Asadu i da je nemilosrdnija reakcija na prve naznake revolucije u Siriji 2011. mogla da uništi naoružanu opoziciju režimu.

"Zapadna zavera protiv Sirije. Najpre Izrael, glava zmije i svi koji podupiru njihove politike, zajedno s arapskim režimima koje predvodi Saudijska Arabija. Ne govorim o saudijskom narodu, nego o kralju i kraljevskoj porodici, toj sebičnoj i narcisoidnoj porodici koja ima vrlo prljav stav prema arapskom narodu, posebno prema zemljama poput Sirije koja ima mladog, vrlo inteligentnog vođu koji zna šta su interesi njegovog naroda, čak i interese celog arapskog sveta", rekao je Hasan i dodao da Izraelce i "te prljave vladare arapskog naroda" ne zanimaju ovi stavovi, već oni trebaju izvršitelje njihovih planova jer znaju da je snaga Sirije u njenom jedinstvu.

Hasan tvrdi da oni čine sve kako bi podelili Siriju, pa podstiču ideologiju ekstremista."Velika Britanija, Francuska, Amerika, Izrael i Saudijci su odlučili da podele Siriju iako imaju vrlo različite interese. Verujem da će evropski narodi imati najviše štete ako se Sirija raspadne. Amerikanci i Evropljani su poput ovčara koji pusti vuka u svoj dom. Taj vuk će mu verovatno pojesti sve kokoške i ovce", rekao je Hasan.

Kao poređenje je ponudio nasilno gušenje studentskih demonstracija u Kini 1989. godine."Da kineske vlasti nisu to okončale na taj način, gde bi Kina bila danas", zaključio je Hasan.

(net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track