(FOTO,VIDEO) OVO JE 8 NAJSKUPLJIH STVARI DONALDA TRAMPA: Kola, letelice, zgrade... i svuda zlato!
Foto: AP

Bogatstvo

(FOTO,VIDEO) OVO JE 8 NAJSKUPLJIH STVARI DONALDA TRAMPA: Kola, letelice, zgrade... i svuda zlato!

Planeta -

Pre nego što je preuzeo vodeću ulogu u američkoj politici, Donald Tramp je bio "običan" milijarder sa mnoštvom luksuznih i po svim merilima - preskupih stvari.

Ovo je jedan deo njegove imovine, koja je pravi pokazatelj dekadencije:

1. Penthaus u Njujorku

Prostire se na tri sprata a nalazi se u samom srcu Menhetna. To je mesto kog Donald, Melanija i njihov sin Baron nazivaju domom. Ukrašen je mermerom, dijamantima i muralima na tavanici, kristalnim lusterima i maltene svim što se može izraditi ili pozlatiti 24-karatnim zlatom. Dekor je inspirisan Lujem XIV.

2. Rols Rojs fantom

Trampov prvi "rols rojs" bio je "silver klaud" iz 1956, a on je jedan od najstarijih u njegovoj bogatoj kolekciji. Ono što se izdvaja u njoj je 500.000 dolara vredan "fantom". Često ga nazivaju "najboljim automobilom na svetu", a može da se napravi po specifičnim zahtevima kupaca, što je Tramp iskoristio - i naravno pozlatio sve što je mogao. Na njegovu žalost, taj auto sada je morao da zameni blindiranim "kadilakom" tajne službe.

Foto AP
Foto AP

3. Golf i sve oko njega

Opšte je poznato da Donald obožava golf, a u danima svog mandata više vremena provodi na terenu nego u Beloj kući. On ne samo da voli golf, već ga obožava u toj meri da je trenutno vlasnik 17 golf-terena, čija vrednost premašuje 300 miliona dolara. Osim terena u SAD-u, ima ih i van zemlje - u Škotskoj, gde je taj sport rođen, dva u Dubaiju i jedan u Irskoj. Ne treba sumnjati da u bogatoj kolekciji palica ima neke optočene zlatom.

Foto Reuters
Foto Reuters

4. Trampova kula

Trampovu kulu u Čikagu počeli su da grade 2005, a završena je 2009. Vrednost izgradnje objekta iznosila je 847 miliona dolara. Ukupna visina zgrade iznosi 415 metra (341 metar iznosi visina krova, a 415 metara visina je zgrade sa antenom) a ima 98 spratova. Nakon kule "Sirs" (Sears), koja je takođe smeštena u Čikagu, drugi je najviši neboder u SAD-u. Ukupna površina prostora u objektu iznosi 242.000 kvadrata. Za prevoz ljudi koristi se 27 liftova. Prostor je iskorišćen za razne svrhe, pa se u zgradi nalaze maloprodajni prostori, restorani, barovi, garaže, kancelarijski prostori, zatvoreni bazen sa saunama i uslugama masaže i luksuzni hotel sa 339 soba.

Trampova kula, Foto Reuters
Trampova kula, Foto Reuters

5. Boing 757

Predsednički "Air Force One" se čini poput "jugića" naspram aviona kog Tramp već ima u vlasništvu. Reč je o "boingu" 757-200, kog je Tramp kupio 2011, a u njemu se nalaze spavaća soba od zlata i svile, nekoliko bioskopa, zlatnih slavina i lavaboa... U avion se mogu smestiti 43 putnika, kopče na pojasevima za vezivanje su od 24-karatnog zlata (kao i sve ostalo), a pokreću ga mašine "rols rojsa". Vredi preko 35 miliona dolara.

6. Resort Mar-a-Lago

7. Helikopter Sikorskaj S-76

To nije običan helikopter, a njegova vrednost iznosi sedam miliona dolara. Osim toga, Tramp je potrošio dodatnih 750.000 dolara na preuređenje njegove unutrašnjosti u klasičnom Trampovom stilu - sa zlatnim kopčama za pojaseve, zlatnim kvakama i sl. U njemu se nalaze četiri luksuzne kožne fotelje i brojne druge luksuzne pikanterije.

8. Mercedes Benz SLR Mclaren

Besni sportski auto urađen je posebno za njega. Koristi AMG V8 motor od 5,4 litra sa superpunjačem. Proizvodnja je počela 2003. godine, pa je najavljena proizvodnja 3.500 automobila, odnosno svake godine njih 500. Iako je ovo najjači automobil sa automatskim menjačem na svetu, Donald se ipak odlučio za automatski, a cena mu iznosi 445.000 dolara. Ovo je jedan od retkih automobila kog vozi sam, a ne njegov vozač.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track