FRANCUSKA POD OPSADOM: Predsednički kandidati otkazali sve skupove, Oland obećava oprez
Foto: Reuter

Izbori u nedelju

FRANCUSKA POD OPSADOM: Predsednički kandidati otkazali sve skupove, Oland obećava oprez

Planeta -

Poslednji dan kampanje za predsedničke izbore u Francuskoj poremećen je zbog ekstremističkog napada na Šanzelizeu, u centru Pariza, u kome je ubijen jedan policajac, dok su dva policajca i jedna turistkinja povređeni.

Francuski predsednik Fransoa Oland obećao je u televizijskoj izjavi apsolutni oprez da se obezbede predsedčki izbori, čiji prvi krug se održava u nedelju.

U trenutku kada se dogodio napad glavni predsednički kandidati davali su poslednje predizborne izjave na televiziji. Oni su osudili napad i izrazili podršku snagama bezbednosti.

KRVNIK U PARIZU OSUO PALJBU IZ KALAŠNJIKOVA: Ovo mu NIJE prvi put da puca na policajce

Kandidatkinja krajnje desnice Marin Le Pen, kandidat desnice Fransoa Fijon i kandidat centra Emanuel Makron otkazali su svoje poslednje skupove predviđene za danas u unutrašnjosti zemlje.

Francuski predsednički kandidat Emanuel Makron moli francuske glasače da ostanu "hladne glave" zbog pucnjave na Jelisejskim poljima u kojoj je poginuo jedan policajac.

Govoreći danas Makron je rekao: "Ono što napadači žele je smrt, simbolizam, da seju paniku i ometaju demokratski proces, što su predsednički izbori".

Makron, koji je trenutni favorit, rekao je da je otkazao današnje aktivnosti vezane za kampanju zbog "dostojanstva" i kako bi dozvolio policiji da usmeri resurse na istraživanje napada.

Na pitanje da li će se napad odraziti na predstojeće izbore u nedelju, rekao je da ne zna.

Zavetovao se da će, ukoliko pobedi, unutar nekoliko nedelja formirati radnu grupu koja će sarađivati sa francuskim obaveštajnim službama u cilju borbe protiv terorističke grupe Islamske države, koja je preuzela odgovornost za sinoćnji napad.

Napao je Marin Le Pen, koja mu je glavni protivnik, optuživši je da su tvrdnje neistinite da se pod njenom stražom napadi ne bi dogodili.

"Neće biti u stanju da zaštiti naše građane", rekao je Makron za Le Penovu.

Portparol MUP-a Pjer Anri Brando izjavio je sinoć da je jedan čovek izašao iz automobila i otvorio vatru na policijsko vozilo blizu stanice metro Frenklin Ruzvelt na Šanzelizeu, a nakon razmene vatre napadač je ubijen.

FOTOGRAFIJA KOJA SLAMA SRCA: Policajci zagrljeni na Jelisejskim poljima PLAČU ZA UBIJENIM KOLEGOM

U napadu je jedan policajac ubijen, a dva su povređena, od kojih jedan teže, i jedna turistkinja je okrznuta metkom, navele su francuske vlasti.

Napad se dogodio sinoć oko 21.00 sat i gotovo odmah je za njega odgovornost preuzela Islamska država koja stoji iza većine napada u Francuskoj u kojima je 238 ljudi ubijeno od 2015. godine.

(VIDEO) PUCNJAVA U PARIZU: U terorističkom napadu ubijena dva policajca, napadač identifikovan

Islamska država je navela preko svoje propagandne agencije da je izvršilac napada na Šanzelizeu Abu Jusef Belgijanac, i da je on jedan od njihovih boraca.

Prema izvorima bliskim istrazi ubijeni napadač je 39-ogodišnji Francuz koji je već bio predmet antiterorističke istrage. Postavlja se pitanje da li se radi o istom čoveku o kome govori Islamska država.

(Agencije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track