FRANCUSKI PARLAMENT: Produženo vanredno stanje na tri meseca, blokada društvenih mreža
Foto: AP

Postoji i opasnost od hemijskog oružja

FRANCUSKI PARLAMENT: Produženo vanredno stanje na tri meseca, blokada društvenih mreža

Planeta -
Donji dom francuskog parlamenta danas je izglasao zakon o produženju vanrednog stanja na tri meseca, počev od 26. novembra do 25. februara 2016. u ponoć.

Taj zakon će se sutra naći pred Gornjim domom. Vanredno stanje širi policijska ovlašćenja za hapšenja i pretrese i omogućava vlastima da zabrane kretanje lica i vozila na određeno vreme i na određenim mestima.

Takođe, francuski poslanici izglasali su danas i odluku o blokiranju sajtova i naloga na društvenim mrežama koji promovišu ili podstiču teroristička dela koja će važiti tokom trajanja vanrednog stanja.

Francuski premijer Manuel Vals je tokom rasprave u Donjem domu o produženju vanrednog stanja upozorio da bi ekstremisti mogli da iskoriste hemijsko i biološko oružje i pozvao parlament da produži vanredno stanje.

"Terorizam je pogodio Francusku, ne zbog toga što ona radi u Iraku i Siriji, već zbog toga što ona jeste", rekao je Vals.

"Ništa ne smemo isključiti. Postoji opasnost od hemijskog ili biološkog oružja", naveo je Vals, koji je pozdravio ubistvo glavnog organizatora napada 13. novembra, Abdelhamida Abuda, čije je telo identifikovano nakon policijske racije u sredu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track