(VIDEO) FRANCUZI BESNI NA POLICIJU: Maltretirali čoveka koji nema noge i jednu ruku!
Foto: Facebook/Jean-didier Bakekolo

Skinuli mu proteze

(VIDEO) FRANCUZI BESNI NA POLICIJU: Maltretirali čoveka koji nema noge i jednu ruku!

Planeta -

Francuska javnost se pobunila protiv policijske brutalnosti jer se na Internetu pojavio snimak koji pokazuje invalida bez nogu i jedne ruke kako sedi na železničkoj stanici dok su njegovi prostetički udovi razbacani unaokolo.

"Imao sam prilike da vidim kako ga policija pretresa na neverovatno brutalan način. Ovog čoveka su naterali da skine odeću i onda su ga ostavili da se muči dok je pokušavao da vrati nazad proteze. Tako je bio primoran da bespomoćno sedi na zemlji poluobučen", rekao je jedan od svedoka.

Nesrećni čovek je kasnije identifikovan kao Fransoa Bajga. Uprkos hendikepu, on vodi aktivan život, i sve vremena na vreme igra ragbi, prenose mediji.

U razgovoru sa francuskim medijima, Bajga je istakao da je bio na železničkoj stanici kada su mu prišla tri policajca."Tražili su mi dokumenta i ja sam skinuo ranac i pokazao im sve. Pokazao sam im i telefon i zdravstvenu knjižicu i člansku kartu ragbi kluba za invalide", kaže on.

Ipak, izgleda da dokumenti nisu zadovoljili snage reda pa su ga optužili da je ukrao telefon. Potom su ga gurnuli uz zid i skinuli mu veštačke noge i počeli sa pretresom.

"Bilo mi je izuzetno neprijatno", opisao je Bajga ovaj neprijatni događaj.

Posle neugodnog pretresa, policija ga je ostavila sa svim tim razbacanim prostetičkim udovima na zemlji. Ubrzo se javnost podigla i osudila ovaj čin, a i ombudsman regije Žak Tubon je istakao da će se nadležne službe pozabaviti ovim slučajem.

Međutim, policija ima drugačije objašnjenje. Saopšteno je da se Bajga nepropisno ponašao na stanici i da je urinirao u kantu i tada je sproveden pretres.

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track