FRANCUZI I NEMCI HOĆE IZMENE ŠENGENA: Smatraju da će tako sprečiti teroriste
Foto: AP

Inicijativa

FRANCUZI I NEMCI HOĆE IZMENE ŠENGENA: Smatraju da će tako sprečiti teroriste

Planeta -

Francuska i Nemačka pozvale su danas Evropsku komisiju da preispita šengenski ugovor kako bi se zemlje bolje suočile s terorističkom pretnjom, saopšteno je danas u Briselu.

"Terorističke pretnje i trenutna efikasnost kontrole na unutrašnjim granicama svedoče o potrebi revizije šengenskog ugovora o granicama zbog mogućih pretnji unutrašnje bezbednosti", navodi se u zajedničkom pismu ministara unutrašnjih poslova Francuske i Nemačke, Brunoa Le Rua i Tomasa de Mezijera.

Pismo koje su ministri napisali u ponedeljak u Berlinu, upućeno je potpredsedniku Evropske komisije Fransu Timermansu i komesarima zaduženim za migraciju i bezbednost, Dimitrisu Avramopulosu i Džulijanu Kingu.

Francuski i nemački ministri su zatražili kontrolu unutrašnjih granica duže nego što je prvobitno bilo predvidjeno.

Prema sadašnjim pravilima, kontrola unutrašnjih granica zbog terorističke pretnje može najviše da traje dve godine.

Francuska je navela da će kontrolu svojih granica za sada produžiti do polovine jula, dok je Nemačka saopštila da je privremeno vratila kontrolu svojih granica zbog terorističke pretnje ali i migrantske krize.

Berlin i Pariz takodje traže da se pooštri sadašnji režim kontrole ulaska i izlaska u EU uvodjenjem spiskova putnika u kojima se nalaze podaci njihovih prethodnih putovanja kako bi se lakše pronašle mreže stranih boraca koji odlaze u Siriju i Irak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja