GARDIJAN OTKRIVA: MI6 i CIA pomogle i naoružale teroriste Islamske države i Al Nusre
Foto: Printscreen Yt

Rušenje bliskoistočnih režima

GARDIJAN OTKRIVA: MI6 i CIA pomogle i naoružale teroriste Islamske države i Al Nusre

Planeta -
Iako su bili svesni da će ISIL, povezujući se s drugim terorističkim grupama, verovatno proglasiti kalifat na delovima Sirije i Iraka, Sjedinjene Američke Države odlučile su da ih i naoružaju kako bi ratovali protiv sirijskog režima.

VAŠINGTON - Britanski "Guardian" je objavio da je tužilaštvo u Londonu u ponedeljak odustalo od optužbe protiv švedskog državljanina Berlina Gilda koga su teretili da je bio pripadnik terorističke grupe u Siriji. Tokom postupka "isplivalo" je da britanske obaveštajne službe nisu samo dale logističku podršku ISIL-u, i pomoć u vozilima i neprobojnim prslucima, nego da je britanski MI6 u saradnji s CIA-om i naoružao tu terorističku grupu.

Iz dokumenata proilazi da su Amerikanci nakon rušenja Gadafija u Libiji 2011. zaplenjeno oružje brodovima iz Bengazija u avgustu 2012. prosledili grupama koje su u Siriji ratovale protiv sirijskog predsednika Bašara al-Asada među kojima su bili ISIL i Al-Nusra front. U pošiljci su bili i snajperi, raketni bacači i projektili raznih kalibara.

"Ovo je samo još jedan pokazatelj da se američka politika prema Bliskom istoku vodi bez razmišljanja o posledicama. Američka podrška mudžahedinima u Avganistanu protiv sovjetskih trupa takođe je vodila stvaranju talibana i Al Kaide, a čini se da se slični potezi vuku i danas. Uprkos bezbednosnim procenama, američke vlade su odlučile podupreti čitav niz pobunjeničkih frakcija protiv libijske i sirijske vlasti, bez previše razmišljanja o tome ko su ti pobunjenici i kako da se s njima sarađuje.

Među pobunjenicima protiv Gadafija i Asada ima i radikalnih ekstremista, salafističkih terorista koji se sada ujedinjuju u međunarodnu alijansu terorista. Tako je nedirektno ISIL postao proizvod zapadne politike rušenja režima na Bliskom istoku, pa se sve više čini da je arapsko proleće bilo više proleće terorista nego pobeda narodne volje", tvrdi Vedran Obućina, stručnjak za Bliski istok iz Društva za mediteranske studije Univerziteta u Rijeci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track