Prikaži najnovije vesti
Mosul, Irak, oslobađanje, iračka vojska, Foto: Anadolija
Ruski sateliti prate situaciju

GERASIMOV: Oslobađanje Mosula nije još ni počelo!

Planeta 4

Načelnik generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov izjavio je da operacija za oslobađenje iračkog grada Mosula od Islamske države u suštini još nije počela.

Irački premijer Haider al-Abadi je u ponedeljak u zoru najavio operaciju za oslobađanje Mosula u kojoj učestvuje 25.000 vojnika.

Gerasimov je rekao da je ruska vojska primetila "samo koncentrisanje trupa na terenu i granatiranje gradskih postrojenja raketnom artiljerijom i avijacijom", prenela je ruska novinska agencija Tas.

(FOTO) RAT ZA MOSUL U SLIKAMA: Ovako napreduju iračke snage ka uporištima džihadista

"Bez obzira na senzacije na Zapadnim ekranima, neophodno je razumeti da sama operacija u suštini još nije počela", rekao je Gerasimov.

Valerij Gerasimov, Foto: AP Valerij Gerasimov, Foto: AP

On je rekao da ruski sateliti za osmatranje, kao i više od deset izviđačkih aviona prate situaciju u Mosulu. Načelnik ruskog generalštaba rekao je da je najveća pažnja usmerena na moguće pokušaje džihadista da pobegnu iz Mosula ili eventualni dogovor da iz tog grada neometano odu u Siriju.

KURDSKI VOJNIK SNIMIO BORBE IZ PRVE RUKE: Islamisti beže na sve strane i kriju se u tunelima

"Nadamo se da su naši partneri iz međunarodne koalicije (koju predvode SAD) svesni šta će biti ishod slobodnog kretanja velikih bandi Islamske države u regionu Bliskog istoka", rekao je on.

Gerasimov je rekao da je "neophodno ne oterati teroriste iz jedne zemlje u drugu, već ih eliminisati".

Tas navodi procene iračke vojske da se oko 6.000 ekstremista Islamske dršave nalazi u Mosulu, drugom najvećem iračkom gradu, koji je u rukama džihadista više od dve godine.

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir