Prikaži najnovije vesti
Bebi puder, talk, Foto: Profimedia
Skandal

SVETSKI GIGANT MORA DA PLATI MILIONE: Žena preminula zbog pudera za bebe, kompanija plaća odštetu

Planeta 51

Džeki Foks (62) iz Birmingema u Alabami umrla je od raka jajnika prošle godine jer je, kako se navodi, decenijama koristila puder za bebe jedne poznate kompanije.

Njena porodica je tvrdila da je kompanija "Džonson i Džonson" znala za rizike pri upotrebi pudera i da nije o tim rizicima obavestila korisnike. Istraživači su rekli da je povezanost s rakom jajnika nedokazana.

"Ne postoji veća odgovornost od one koja se tiče zdravlja i sigurnosti naših kupaca i vrlo smo razočarani ishodom ovog slučaja. Saosećamo s porodicom, ali verujemo da je sigurnost kozmetičkog pudera utvrđena decenijskim istraživanjem", rekla je portparolka kompanije.

Presuda oko utvrđivanja odgovornosti kompanije i njihovog proizvoda za smrt Džeki Foks prva je u Sjedinjenim Američkim Državama koja uključuje odštetu. Više od 1.000 sličnih slučajeva trenutno je aktivno širom SAD-a, a advokati tvrde da bi moglo da ih bude i još više.

Porota je raspravljala o presudi pet sati pre nego što su odlučili da je "Džonson i Džonson" kriv za obmanu, nemar i zaveru. Odšteta koju je porota dodelila je 72 miliona dolara.

"Porota je očito videla dovoljno dokaza da presudi na ovaj način", rekla je Nora Friman Engstrom, profesorka prava sa Univerziteta Stanford i dodala: "Porota je bila uznemirena ponašanjem kompanije".

Engstrom je istakla da će odšteta tokom procesa žalbi verovatno postati manja.

Britanski istraživači tvrde da je povezanost između upotrebe pudera i raka jajnika još uvek 'nejasna'. 
"Čak i da postoji rizik, on je verovatno izuzetno mali", saopšteno je iz dobrotvorne organizacije "Cancer Research UK".

(Jutarnji/BBC)

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir