GLAVNI PROTIVNIK ANGELE MERKEL U PROBLEMU: Pokreće se istraga protiv Martina Šulca!
Foto: Ap 7 Nov 2015

Sumnja u kandidata

GLAVNI PROTIVNIK ANGELE MERKEL U PROBLEMU: Pokreće se istraga protiv Martina Šulca!

Planeta -

Kancelarija EU za prevare mogla bi da pokrene istragu protiv Martina Šulca zbog sumnji da je kao predsednik Evropskog parlamenta pogodovao svojim saradnicima.

Šulc, glavni protivkandidat nemačke kancelarke Angele Merkel na izborima u septembru, zauzimao se za upitne bonuse i napredovanja dok je bio predsednik EU-a od 2012. do početka ove godine.

Nemački časopis Der Špigel piše da je Šulc tražio povlašćene uslove za svog bliskog saradnika Markusa Engelsa koji je trenutno šef njegove kampanje.

U avgustu 2015. Šulc je navodno pokušao da pomogne i drugim saradnicima da dobiju različite beneficije, navodi časopis.

Evropska kancelarija za prevare (OLAF) objavila je da će istražiti te informacije i odlučiti o eventualnom pokretanju istrage.

U kancelariji ističu da to ne znači da su umešane osobe krive i da u potpunosti poštuju presumpciju nevinosti. I u EP-u kažu kako ne veruju da je Šulc prekršio bilo koji zakon, no taj zaključak ne obavezuje OLAF.

Prema anketi objavljenoj u nedelju, Nemački socijaldemokrati (SPD) pretekli su po popularnosti demohrišćane kancelarke Merkel (CDU/CSU) prvi put od 2006.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

SPD-u je time porasla popularnost za rekordnih 12 posto u prethodne četiri nedelje, otkako je Šulc imenovan za protivkandidata na izborima 24. septembra.

Šulc, bivši prodavač knjiga koji nije završio srednju školu, revitalizovao je SPD svojim iskrenim nastupima. Birače privlači obećanjima da će se boriti za socijalnu pravdu i protiv krajnje desnog populizma.

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track