Godinu dana od ukudanja sankcija: Evo kako se danas živi u Iranu
Foto: AP

Manje pritiska, ali...

Godinu dana od ukudanja sankcija: Evo kako se danas živi u Iranu

Planeta -

Predsednik Hasan Rohani obećao je ekonomski prosperitet, više radnih mesta, niže cene i više prilika svima. Evo šta je ostvario za godinu dana

Pre godinu dana, šest najvećih svetskih sila potpisale su sporazum sa Iranom kojim je ograničen nuklearni program ove zemlje. Međunarodna zajednica se obavezale na ukidanje sankcija koje godinama slabe iransku ekonomiju, ali mnogi Iranci kažu da i dalje nisu osetili olakšanje, piše Newsweek.rs.Predsednik Hasan Rohani obećao je ekonomski prosperitet, više radnih mesta, niže cene i više prilika svim i manju inflaciju na. Iranci kaži da se to nije dogodilo.

Iako strane investicije u Iranu počinju da rastu - izvoz nafte je već dostigao nivo pre sankcija od 2,5 miliona barela dnevno - nuklearni sporazum je i dalje podložan sabotaži. Izbori kako u SAD tako i u Iranu mogli bi dovesti na vlast lidere koji pokazuju tendencije da ga direktno ili indirektno ponište. Uz to, brojne druge sankcije - zbog stanja ljudskih prava i iranskih balističkih raketa - stvaraju dodatni pritisak na ekonomiju.

Uprkos uveravanjima iz Vašingtona, investitori i međunarodne banke i dalje su sumnjičavi u vezi s poslovanjem u Iranu i to je jedan od najvećih problema."Mnoge međunarodne banke ne žele da primaju uplate iz Irana zbog sankcija", kaže Andreas Švajcer iz firme Arjan Kapital.

Uz to postoji niz drugih sankcija nevezanih za nuklearni sporazum, koje vlast koristi kao argument protiv SAD koje optužuje da nisu iskrene u svojim namerama da zaista oslobode Iran od sankcija.Sporazum o nuklearnom naoružanju stupio je na snagu pre šest meseci, ali je u ekonomskim terminima i dalje "novorođenče". U međuvremenu, brojni Iranci kažu kako su sigurni da će se vremenom ekonomija poboljšati. Za predsednika Rohanija, to znači još jednu godinu do novih izbora.Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:NEWSWEEK PREDSTAVLJA Srpski modeli za šeike: Zabave, droga i orgije u DubaijuNEWSWEEK PREDSTAVLJA Tajna analiza: Svetski lideri na kauču psihologa CIANEWSWEEK O USPONU KINE Ne tako tajni plan PekingaEvolucija najvažnijeg organa: Naučnici rekonstruisali 17.000 star mozak detetaJedinstven prirodni fenomen: Upoznajte kinesko "selo blizanaca" (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track