(VIDEO) GRČKA PARALISANA: Počeo generalni štrajk zbog smanjenja plata i mera štednje
Foto: Printscreen YouTube/Press TV

Sve stalo

(VIDEO) GRČKA PARALISANA: Počeo generalni štrajk zbog smanjenja plata i mera štednje

Planeta -

ATINA -Vodeći grčki sindikati pokrenuli su danas generalni štrajk, koji je blokirao rad u nekoliko ključnih sektora u znak protesta zbog planiranih novih smanjenja plata i novih mera štednje koje traže međunarodni kreditori.

Državni službenici, zaposleni u bankama, u trgovačkoj mornarici, na železnici i lekari u državnim bolnicama odazvali su se 24-časovnoj obustavi rada protestujući protiv mera koje bi tokom vikenda trebalo da usvoje poslanici u grčkom parlamentu, prenosi aagencija Frans pres.

"Reagujemo na represivne mere štednje, siromaštvo i bedu... opet se suočavamo sa apsurdnim zahtevima povericala (EU, MMF)", naveo je vodeći sindikat GSEE u saopštenju.

Novinari u grčkim medijima su stupili u jednodnevni štrajk juče.

Međunarodni kreditori Grčke - zemlje članice EU i Međunarodni monetarni fond, traže od Atine da reformiše svoje radno zakonodavstvo, s ciljem da se smanji mogućnost organizovanja parališućih štrajkova i olakša otpuštanje radnika. Novim budžetom se predviđa oko milijardu evra prihoda (1,07 milijardi dolara) od dodatnog poreza na razne proizvode i usluge, uključujući automobile, usluge fiksne telefonije, TV kanale s pretplatom, gorivo, duvan, kafu i pivo, što parlament reba da odobri u nedelju ujutro.

Javna potrošnja na plate i penzije, prema predlogu budžeta, trebalo bi da bude smanjena za 5,7 milijardi evra iduće godine.

Sindikati su takođe ljuti zbog planiranog prikupljanja više od 2,0 milijarde evra iduće godine od privatizacije, koja uključuje i 1,2 milijarde evra od prodaje regionalnih aerodroma.

Odvojeni sindikalni protesti planiraju se u Atini i većim grčkim gradovima kasnije tokom dana.Grčki dug, koji je i ranije bio ogroman, na putu je da, nakon tri uzastopna spasilačka paketa pomoći, dostigne mamutskih 315 milijardi evra (334 milijardi dolara) ili oko 180 odsto bruto domaće proizvodnje u ovoj godini, prema poslednjim podacima EU, navodi Frans pres.

Grčka je u utorak odbacila pritisak poverilaca da produži program bolnih mera štednje i posle 2018. godine, kao deo dogovora da se premoste nesuglasice između nesložnih međunarodnih kreditora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja