GRČKA PRED SUNOVRATOM: Bankomati bez novca, prazni rafovi u prodavnicama
Foto: AP

Počinje frka

GRČKA PRED SUNOVRATOM: Bankomati bez novca, prazni rafovi u prodavnicama

Planeta -
Grci pokušavaju da se prilagode životu bez banaka i bankomata, u klimi glasina i teorija zavere pošto je neuspeh pregovora između službene Atine i njenih poverilaca bacio zemlju još dublje u krizu, prenose agencije

Grčki premijer Aleksis Cipras, koji je tokom vikenda iznenada prekinuo pregovore o novom reformskom paketu i sazvao referendum, u nedelju uveče je na javnoj televiziji objavio mere za kontrolu prometa kapitala, da bi sprečio kolaps banaka. Banke će ostati zatvorene do 6. jula, a povlačenje sredstava iz bankomata biće ograničeno na najviše 60 eura, objavila je vlada.

Uvođenje tih mera bio je vrhunac dramatičnog vikenda koji bi Grčku mogao gurnuti u bankrot pošto u utorak najverovatnije neće moći da plati ratu duga MMF-u, u iznosu od 1,6 milijardu evra.

Francuski predsednik Fransoa Oland je rekao da je njegova zemlja i dalje sklonija ponovnom dijalogu I ocenio da je sporazum još uvek moguć uprkos prekidu pregovora, dok je nemačka kancelarka Angela Merkel ponovila da je spremna da razgovara s Ciprasom kad god on to želi.

"Ima još nekoliko sati vremena pre nego što pregovori budu definitivno zaključeni", rekao je Oland.

Međutim, kako sadašnji program ističe za manje od 48 sati, nade u dogovor sve brže blede.

Šokirani Grci se nadaju čudu

Grci, koji već mesecima pažljivo prate iscrpljujuće pregovore, pokušavaju da se priviknu na novu situaciju i nadaju se da će se postići dogovor.

"Ne mogu da verujem. I dalje se nadam da ću se sutra probuditi i da će sve biti u redu. Pokušavam da ne brinem", rekla je za Rojters stanovnica Atene Evgenja Geku (50) na putu na posao.

Dugi redovi stvorili su se u ponedeljak ispred bankomata, koji su međutim ostali zatvoreni. "Imam pet evra u džepu, i pomislio sam da okušam sreću ispred bankomata. Juče su redovi bili predugi", rekao je vodoinstalater Janis Kalaicakis (58) koji je stajao u redu ispred ispražnjenog bankomata. "Ne znam šta bih rekao. Ovo je haos", dodao je.

Građani su, u strahu od naglog rasta cena, pohrlili u dućane kako bi stvorili zalihe hrane i ostalih potrepština. Na Tvitteru su se tako pojavile fotografije praznih polica u prodavnicama.

I na benzinskim pumpama su velike gužve, a već su se pojavile i glasine o nedostatku goriva jer građani osim automobila pune i kanistere. Na mnogim pumpama su zato uvedena ograničenja: svaki kupac može kupiti gorivo za samo 20 evra, prenosi Bussines Insider. Neki korisnici Tvittera javljaju kako ima još samo dizela.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Cipras je za zatvaranje banaka okrivio evropske partnere i Evropsku centralnu banku, te dodao da ne odustaje od referenduma zakazanog za iduću nedjelju.

"Odbijanje zahteva grčke vlade da joj nakratko produže trajanje programa, čin je bez presedana po evropskim standardima i dovodi u pitanje pravo suverenog naroda na odlučivanje. Zbog te odluke ECB je danas morao ograničiti sredstva dostupna grčkim bankama i prisilio je centralnu grčku banku da predloži zatvaranje banaka i ograničavanje iznosa koji se smeju podići" - rekao je Cipras u televizijskom obraćanju naciji.

On je dodao je da je čelnicima evrozone, Evropske središnje banke, Evropskoj komisiji, Evropskom parlamentu i Veću Evropske unije poslao novi zahtev za produžetak aktuelnog programa.

"Čekam njihov hitan odgovor na temeljni demokratski zahtev", rekao je i dodao da bi udovoljenje tom zahtevu moglo podstaći ECB da ponovno osigura likvidnost.

Cipras je rekao da su bankovni ulozi, plate i penzije u Grčkoj i dalje sigurni i pozvao Grke da ostanu mirni.

Junker pozvao Grke da glasaju za štednju

Predsednik Europske komisije pozvao je u ponedeljak u vrlo emotivnom istupu grčki narod da na referendumu glasa za poslednji predlog triju institucija, a grčke čelnike da odgovornost stave ispred svojih biografija.

"Kakvo god bilo pitanje koje će se postaviti na referendumu, pozivam grčki narod da glasa za naš paket. Ako glasa za, biće to poruka da želi da ostane u Evropskoj uniji. Ne na referendumu značilo bi ne Evropi", rekao je Junker na konferenciji za novinare.

On je istakao je da se taj paket krivo predstavlja grčkoj javnosti, i da u njemu nema predloga za rezanje plata i penzija

Opozicioni političar Antonis Samaras je u nedelju rekao da bi Cipras trebalo da odustane od referenduma i sastavi vladu nacionalnog jedinstva.

Nove mere bi trebale da spriječe odliv novca

Prema novim merama vlade, uvedenim kako bi se sprečio odliv novca iz uzdrmanog grčkog bankarskog sistema, plaćanje putem debitnih i kreditnih kartica, kao i online transakcije će biti dozvoljene unutar Grčke, ali će plaćanja i transferi na račune u inostranstvu biti zabranjeni.

Isplate prenzija će biti izuzete od kapitalnih kontrola, a biće dozvoljeno i podizanje novca na bankomatima karticama koje su izdale strane banke.

Sve ostale transakcije neće biti dopuštene, dok će poseban odbor moći odobriti bankovne transakcije koje smatra potrebnim za zaštitu javnih ili društvenih interesa, uključujući zdravstvene troškove ili uvoz farmaceutskih proizvoda.

Bankama koje se ne budu pridržavale novih mera preti kazna od 10 posto iznosa svake transakcije kojom se naruše kontrolne mere.

Pošto su krajem prošloga meseca propali pregovori između grčke vlade i njenih kreditora, vlada je najavila raspisivanje referenduma 5. jula na kome bi građani odlučili hoće li prihvatiti uslove koje postavlja evrozona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track