GRČKA REKLA NE: Za odbijanje ponude kreditora glasalo 61 odsto Grka!
Foto: Rojters

Dan D

GRČKA REKLA NE: Za odbijanje ponude kreditora glasalo 61 odsto Grka!

Planeta -
Dokazali smo da se demokratija ne može ucenjivati. Grci nisu odgovarali na pitanje da li su za ostanak ili izlaza iz Evrope. Grčki narod je napravio hrabar izbor, poručio je Cipras u televizijskom obraćanju naciji
1 / 3 Foto: Rojters

ATINA - Pristalice politike grčke vlade premijera Aleksisa Ciprasa, koja je pozvala građane da na referendumu glasaju protiv predloga međunarodnih kreditora, pobedile su na nedeljnom glasanju.

Posle prebrojanih 95,11 odsto glasova, kako saopštava Ministarstvo unutrašnjih poslova Grčke 61,45 odsto građana je na referendumu zaokružilo "ne" (na grčkom "ohi").

Na drugoj strani 38,55 procenata glasalo je za predlog EU i MMF i zaokružilo "da" (na grčkom "ne").

Odziv je, kako je saopšteno, iznosio 53,8 procenata, što je iznad neophodnih 40 odsto koliko je pozakonu neophodno za validnost referenduma.

Na referendumu je pravo glasa imalo 9.855.029 birača, koji su glasali na ukupno 19.159 biračkih mesta širom Grčke.

01. 18 - Predsednik Grčke Prokopis Pavlopulos izjavio je noćas, u razgvooru sa premijerom Aleksisom Ciprasom, da će Grčka ostati ostati u evrozoni i da je Evropa nešto o čemu se ne može pregovarati.

Grčki predsednik je naglasio važnost stavranja nacionalnog jedinstva i jednoglasnosti u oblikovanju zdravog i jakog nacionalnog fronta za vraćanje privrede u normalno stanje i hitno traženje rešenja za probleme u pregovorima sa partnerima, prenosi agencija ANA.

Pavlopulos se složio sa Ciprasovom izjavom o okončanju "davljenja privrede" i najavio da će grčki predlozi biti realni i logični i da će ona biti u poziciji da odmah uspostavi smislene pregovore i pronađe pouzdan i častan kompromis za dobro Evrope.

Kreditori moraju shvatiti da Evropa radije prolazi kroz kompromis nego kroz podele, rekao je grčki predsednik. Pavlopulos je prihvatio Ciprasov predlog i sazvao Savet političkih lidera. Sastanak je zakazan za 10 sati, uz učešće svih stranačkih lidera, uključujući i vođu Zlatne zore Nikosa Mihaloliakosa.

23.35 - Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk sazvao je za utorak samit zemalja evrozone na kojem će biti razmotreno pitanje Grčke.

23. 18 - Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izjavio je da Grčkoj i evrozoni predstoje teška iskušenja i kritikovao grčku vladu zbog neodgovornog ponašanja. “

Čekaju nas teška, možda i dramatična vremena”, rekao je Šulc, koji se javnosti obratio putem video linka iz nemačkog grada Ahena, nakon što su se Grci na današnjem referendumu ubedljivom većinom izjasnili protiv mera štednje koje su im nametnuli poverioci.

On je kazao da se demokratska volja grčkih glašača mora poštovati, ali i volja glasača osamanast članice evrozone koji podržavaju program štednje. “Grčki premijer Aleksis Cipras misli da je popravio svoju pregovaračku poziciju, ali to nije tačno”, rekao je Šulc, a za izjavu grčkog ministra finansija da će banke, koje su protekle nedelje bile zatvorene, od sutra raditi normalno je rekao da je “teško izvodljiva i opasna

22.56 - Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland razgovarali su večeras telefonom o pitanju Grčke i traže sazivanje samita evrozone za utorak, saopšteno je iz Merkelkine kancelarije i iz Jelisejske palate.

"Oni su se oboje složili oko činjenice da glas grčkih građana treba poštovati", navodi se u kratkom saopštenju iz kabineta nemačke kancelarke.

Pored toga kancelarka i francuski predsednik su se izjasnili za sazivanje samita šefova država i vlada evrozone u utorak, i uputili su taj zahtev Donaldu Tusku, predsedniku Evropskog saveta, navodi se u odvojenom saopštenju iz francuskog predsedništva.

22.48 - Premijer Grčke Aleksis Cipras poručio je u nedelju veče, pošto su se građani Grčke na referendumu izjasnili protiv plana kreditora, da je Grčka okrenula novu stranicu istorije i spremna je da nastavi pregovore

"Dokazali smo da se demokratija ne može ucenjivati. Grci nisu odgovarali na pitanje da li su za ostanak ili izlaza iz Evrope. Grčki narod je napravio hrabar izbor", poručio je Cipras u televizijskom obraćanju naciji.

Grčki premijer je rekao da mu narod nije dao mandat protiv Evrope, već za nalaže održivog rešenja. On je kazao da je Grčka spremna da nastavi pregovore, uz plan reformi.

22.41 - Bivši grčki premijer i opozicioni vođa desnog centra Antonis Samaras podneo je ostavku posle objave preliminarnih rezultata referenduma prema kojima je njegova strana za "DA" izgubila na održanom referendumu.

Samaras, koji je bio premijer do januara ove godine, predvodio je kampanju za glasanje "DA" na referendumu i odmah su počeli da stižu pozivi za njegovu ostavku čim su objavljene prve ankete o rezultatima.

22. 37 - Ministar odbrane Grčke i lider stranke "Nezavisni Grci" Panos Kaminos izrazio je uverenje da će pregovori sa međunarodnim poevriocima biti obnovljeni već sutra. "Pregovori ponovo počinju od sutra i nadam se da ćemo uskoro postići rešenje.

Znajte da je mandat Grka da ne prihvatamo ucene i teror", poručio je Kaminos na konferenciji za štampu povodom današnjeg referenduma o predlogu EU i MMF, na kojem se većina građana izjasnila jasno protiv novih mera štednje.

Kaminos je istakao da je ovo važan dan za Grčku i Evropu, za Grčku jer se usprotivila onome što je iskusila u prošlosti tokom postdiktatorskog perioda. Prema njegovim rečima, Grci su prošli kroz nedelju terora uoči referenduma, suočeni sa pritiscima preko medija koji su, kako je rekao, bili jednostrani i pokušali da šire strah. Uslovi u kojima je održan referendum, smatra on, bili su kao nikada do sada teški, ali da su Grci i pored toga pokazali da ne dozvoljavaju da ih neko ucenjuje i teroriše.

Kaminos je ukazao da je ova kriza prerasla iz ekonomske u humanitarnu, jer 70 odsto mladih nema posao, za šta je kriva ranija vlast. "Ono što mi tražimo nije ništa drugo nego pravedan sporazum", podvukao je Kamenos. On je rekao da je prećeno "Grexitom" za koji ne postoiji mogućnost. "Ishodom referenduma počeo je novi dan, a želimo da Grci budu jedinstveni, kada vlada počne pregovore.

Želimo sve političke snage i pre svega građane uz nas. Grčka vlada će govoriti u ime građana", podvukao je Kaminos, dodajući da Grčka nije protiv Evrope, već veruje u demokratsku Evropu. "Tražićemo rešenje koje neće doneti propast, već dozvoliti Grcima da se vrate putu rasta, radnih mesta i njihovih prava", poručio je on stranim novinarima, ukazavši da je ono što je tražen od Atine bilo suprotno praksi u ostalim državama EU, kao što je visoko oporezivanje kompanija, dok su manji porezi u drugim zemljama članicama.

22. 26 - Ako se kao krajnji rezultat grčkog referenduma ispostavi odgovor "ne", onda za tu zemlju nema drugog izbora nego da napusti evrozonu, izjavila je poljska premijerka Eva Kopač.

Kopač je rekla da ako se "ne" potvrdi kao pobedonosni odgovor, "put Grčke može biti samo jedan: napuštanje evrozone". Poljska do sada nije prihvatila zajedničku evropsku valutu. Iako je ta zemlja obećala da će uvesti evro, ta stvar je vrlo nepopularna među Poljacima pa političari stalno odlažu bilo kakvu odluku po tom pitanju.

22. 23 - Francuski predsednik Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel složili su se da se rezultati grčkog referenduma moraju prihvatiti i pozvali na održavanje vanrednog samita evrozone u utorak, 7. jula.

22.11 - Poslednji put Grci su na referendumu glasali pre 41 godinu, kada su 1974. odbacili obnavljanje monarhije posle pada hunte "crnih pukovnika". Održavanje referenduma o sporazumu sa evropskim vladama, Evropskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom, inicirao je sam Cipras i glasanje je organizovano za samo devet dana. Referendumsko pitanje je glasilo:

"Da li da se prihvati nacrt sporazuma koji je predstavila Evropska komisija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond na sastanku Evrogrupe 25. juna i koji se sastoji od dva dokumenta a sačinjava jedinstven predlog?

Prvi dokument je naslovljen Reforme za dovršetak aktuelnog programa i posle njega, a drugi Preliminarna analiza održivosti duga.

Poverioci Grčke zahtevaju reforme u zamenu za produženje sporazuma o paketu pomoći do novembra, ali je produženje odbijeno a program pomoći okončan kao što je planirano 30. juna, nakon prošlonedeljne propasti pregovora grčke vlade i kreditora.

Grčka vlada nije želela da prihvati ovaj predlog bez konsultovanja građana, a premijer Aleksis Cipras ga je nazvao "ultimatumom" i ucenom, dok na drugoj strani evropski zvanicncici ističu da se radi o "velikodušnoj ponudi".

Dvanaestočasovno glasanje je proteklo uredno, i završeno je u 19.00 sati po lokalnom vremenu.

Prema procenama neposredno pred istek glasanja, odziv birača je bio oko 65 odsto, kao i na prevremenim poslaničkim izborima, održanim januara ove godine.

Na glasačkom listiću je pisalo: "Da li treba prihvatiti plan sporazuma Evorpske komisije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda, podnet tokom sednice Evrogrupe 25. juna?".

Za odgovor su ponuđeni "da" i "ne".

21. 55 - Grčki ministar finasija Janis Varufakis izjavio je u Atini da Grčka ne žele nove pozajmice, već restrukturiranje duga i poručio da je grčki narod, glasajući na referendumu protiv plana poverilaca, pokazao da ne prihvata ultimatume.

"Nećemo pregovore koji se stalno vraćaju na isto stanje. Naša vlada ima dva cilja - nove reforme i restrukturiranje duga", rekao je Varufakis u obraćanju koje je prenela grčka TV stanica Antena. Varufakis je rekao da grčki narod želi da ima ulogu u EU.

"Od sutra u Evropi, čije srce veceras kuca u Grčkoj, počinje novi put za našu zemlju", poručio je Varufakis. On je rekao da će Grčka pružiti kreditorima ruku saradnje, prenosi Rojters. "Današnje 'ne' je veliko 'da' za demokratsku Evropu.

Grci su poslali jasnu poruku - 'ne' novim merama štednje, ali 'da' stvarnim reformama", rekao je grčki ministar finansija.

21.44 - U stranci Siriza, grčkog premijera Aleksisa Ciprasa preovladava optimizam zbog procena koje ukazuju da su na današnjem referendumu pobedu odneli protivnici predloga međunarodnih poverilaca, prenose grčki mediji.

Ta vladajuća stranka, koja je pozvala građane da glasaju "ne", izrazila je takođe zadovoljstvo mirnom atmosferom u kojoj je referendum održan.

Cipras je stigao u sedište predsednika vlade u Atini odmah po zatvaranju birališta i on će, kako je najavljeno, u svom kabinetu sačekati rezultate rerefenduma.

21.19 - Portparol grčke valde Gavril Sakelaridis izjavio je da će se napor za postizanje sporazuma Atine i poverilaca "intenzivirati počevši od večeras".

"Veliki pripremni rad je urađen na postizanju sporazuma. Banka Grčke će poslati zahtev ECB-u večeras, verujemo da postoje snažni argumenti za podršku ELA (hitno finansiranje likvidnosti)", rekao je Sakelaridis za televiziju ANT1.

Sakelaridis je rekao da pregovori moraju biti zaključeni vrlo brzo, možda već za 48 sati. Prema nezvaničnim rezultatima, na 20 odsto obrađenih glasova, opciju "ne" ponudi kreditora danas je podržalo 60 odsto izašlih na referendumu, dok je 40 odsto za prihvatanje ponude.

20. 53 - Protivnici predloga međunarodnih poverilaca počeli su da slave na ulicama Atine pošto prvi preliminarni zvanični rezultati, na osnovu 40 odsto izbrojanih glasova, pokazuju da opcija "ne" u značajnoj prednosti.

Kako prenose mediji, građani se okupljaju na trgu Sintagma ispred grčkog parlamenta u Atini, gde se očekuje obraćanje premijera Aleksisa Ciprasa.

20. 31 - Grčka je danas na referendumu napravila korak ka izlasku iz evrozone, izjavio je zamenik ruskog ministra ekonomije Aleksej Lihačev.

"Ne možemo da ne razumemo ovo kao korak ka izlasku iz evrozone", rekao je Lihačev, ali je i dodao da je preurenjeno tvrditi da će Grčka odabrati taj put. Lihačev je ocenio da bi mogući izlazak Grčke iz evrozone bio neka vrsta šok terapije za Evropsku uniju i dodao da očekuje pad evra u odnosu na dolar, ali ne katastrofalan, prenela je agencija TASS.

Ako EU izvuče dobre zaključke, to bi moglo doneti budžetsko ozdravljenje u evrozoni, što će uticati i na rast evropske valute, rekao je Lihačev. On je rekao i da je moguće, mada ne i verovatno, da druge zemlje krenu za primerom Grčke što bi nanelo "nepopravljive posledice po EU i evro".

Cipras razgovarao sa Olandom

Premijer Grčke Aleksis Cipras razgovarao je večeras telefonom sa predsednikom Francuske Fransoa Olandom, prenosi Rojters, pozivajući se na jednog zvaničnika grčke vlade.

Oland će sutra u Parizu razgovarati sa nemačkom kancelakom Angelom Merkel o rezultatima grčkog referenduma.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track