GRČKO BITI ILI NE BITI U BRISELU: Osokoljeni Cipras tražiće od lidera evrozone otpis 30 odsto duga
Foto: Reuters

Danas se sve rešava

GRČKO BITI ILI NE BITI U BRISELU: Osokoljeni Cipras tražiće od lidera evrozone otpis 30 odsto duga

Planeta -
Narednih 48 sati biće od presudnog značaja, priznaje Fransoa Oland

BRISEL - Grčki premijer Aleksis Cipras, osokoljen pobedom svoje opcije na referendumu, staće danas pred lidere evrozone na vanrednom samitu u Briselu i predstaviti im svoj novi predlog o rešavanju dužničke krize Grčke, a očekuje se da će glavni zahtev biti otpis 30 odsto od 323 milijade evra duga.

Cipras ima vetar u leđa zahvaljujući pobedi opcije
Cipras ima vetar u leđa zahvaljujući pobedi opcije

Banke u Grčkoj zasigurno neće raditi danas ni sutra, neki kažu do petka, a Evropska centralna banka ne smanjuje pritisak i ne samo da neće ni da čuje da poveća hitnu pozajmicu Atini nego još traži da Grci daju veće osiguranje već postojećih hitnih zajmova. Dakle, Cipras se suočava sa jakim pritiskom poverilaca u inostranstvu i bankama u zemlji koji zahtevaju ono što nedostaje Grčka: novac.

Sastanak ministara finansija evrozone je najavljeno za danas popodne, a pun samit lidera 19 zemalja trebalo da bude održan večeras.

"Vreme je od suštinskog značaja", rekla je nemačka kancelarka u ponedeljak posle sastanka u Parizu sa francuskim predsednikom Fransoa Olandom. "Predlozi Grčke moraju da budu na stolu ove nedelje."

Cipras je postigao više od očekivane pobede u nedelju pošto je 61 odsto birača odbilo ekonomske mere poverilaca koji su predložili u zamenu za kredite koji bi je održali na površini, oštre mere štednje, koje uključuju dalje smanjenje penzija.

Ključna figura u pregovorima biće novi grčki ministar finansija Euklid Cakalotos, koji je rekao da ne krije da je jako nervozan i veoma nestrpljiv u ovom istorijskom trenutku, navodeći da Grčka zaslužuje bolju ponudu.

Merkel i Oland izrazili su poštovanje prema grčkim biračima, ali su pozvali na brzu akciju Atine.

"Naglašavam da ne postoji puno vremena. Hitno je za Grčku i hitno je za Evropu." rekao je Oland. "Narednih 48 sati biće od ključnog značaja", prognoziraju evropski ekonomisti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track