GRČKOJ NOVI NAMETI: Izglasane reforme penzionog sistema, na ulice izašlo 26.000 ljudi
Foto: Anadolija

Rasulo u državi

GRČKOJ NOVI NAMETI: Izglasane reforme penzionog sistema, na ulice izašlo 26.000 ljudi

Planeta -

Grčki parlament tesnom većinom podržao je sinoć vladin predlog penzione reforme u sklopu mera koje Grčkoj propisuju kreditori, Evropska unija i Međunarodni monetarni fond.

Za zakon o penzionom sistemu, kojim se predviđa povećanje doprinosa za penziju i uvođenje poreza, glasala su 153 zastupnika vladajuće koalicije predvođene Sirizom, od 296 prisutnih zastupnika.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Pre glasanja ispred zgrade parlamenta okupilo se preko 10.000 ljudi. Mali deo njih bacao je na policiju molotovljeve koktele i druge predmete, na šta je policija odgovorila suzavcem, dok je većina mirno protestovala protiv serije zakona za koje smatraju da će drastično smanjiti penzije i druga socijalna davanja.

Reforma uz smanjenje broja fondova i visine penzija jedan je od uslova za nastavak pomoći Grčkoj, a glasanje u parlamentu održano je uoči ključnog sastanka ministara finansija evrozone danas u Briselu.

Poslednjih dana bilo je više protesta i u Atini i u Solunu protiv tih reformi. U nedelju je u ta dva grada protestovalo oko 26.000 ljudi. O nacrtu zakona raspravljalo se u parlamentu od subote ujutro.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track