HAOS NA BALKANU POSLE PISANJA KURIRA: Pljušte otkazi zbog afere Piranski zaliv!
Foto: Reuters

Region zapalio spor zbog teritorije na moru

HAOS NA BALKANU POSLE PISANJA KURIRA: Pljušte otkazi zbog afere Piranski zaliv!

Planeta -
Funkcioneri Simona Drenik i Jernej Sekolec, koji su uticali na sud da Slovenija pobedi Hrvatsku, podneli ostavke. Slovenački premijer optužio zvanični Zagreb za špijunažu

LJUBLJANA - Samo dan nakon što su Kurir i hrvatski Večernji list obelodanili transkripte razgovora koji dokazuju da je slovenačka strana uticala na odluke Arbitražnog suda kako bi Piranski zaliv pripao njima a ne Hrvatskoj, zvanična Ljubljana ostala je bez ključnih funkcionera povezanih s tom aferom.Naime, Simona Drenik, slovenačka predstavnica pred Arbitažnim sudom, koji je odlučivao o granici između Hrvatske i Slovenije, a čiji se glas čuje u objavljenim transkriptima, juče ujutru je pismeno ponudila ostavku premijeru Miru Ceraru i ministru spoljnih poslova Karlu Erjavcu. Isto je, samo nekoliko sati kasnije, na mesto sudije u Arbitražnom sudu ostavku podneo i njen kolega i sagovornik u transkriptima Jernej Sekolec.Vanredne sedniceOtkriće Kurira da je Piranski zaliv zahvaljujući lobiranju Slovenije pripao upravo toj zemlji i pre zvaničnog završetka procesa izazvao je pravi metež u regionu. Hrvatska je zbog toga sazvala niz vanrednih sednica i optužila svoje severne komšije da su zloupotrebili rad suda, dok su Slovenci najpre tvrdili da je sve što je objavljeno laž, da bi kasnije bilo obelodanjeno da njihovi funkcioneri podnose ostavke.Da se ta zemlja našla u nebranom grožđu jer je razotkrivena zloupotreba Arbitražnog suda, pokazuje i činjenica da je ministar spoljnih poslova Karel Erjavec prekinuo svoj odmor, a da je najavljena i vanredna sednica vlade. Takođe, slovenački premijer Miro Cerar optužio je Hrvatsku za špijunažu i da zvaničnoj Ljubljani smešta skandal kako bi Zagreb izašao kao pobednik u teritorijalnom sporu.ZloupotrebeKoliko daleko su spremni da odu da bi sa sebe sprali ljagu pokazuje i to što je uticajni slovenački list Delo juče napao Kurir da je dokaze slovenačkog lobiranja dobio od obaveštajnih službi. Ipak, premijer Cerar je naveo da će Drenikova i Sekolec odgovarati ako se bude dokazala njihova krivica i naglasio da vlada ni u jednom trenutku nije zloupotrebila Arbitražni sud i da se od početka zalagala za pravednu odluku.Podsetimo, iz objavljenog sadržaja razgovora Drenikove i Sekoleca, koji su juče podneli ostavke, vidi se da su jedno drugom prenosili detalje iz poverljive diskusije predsednika suda i ostalih arbitara i s Ljubljanom osmišljavali kako uticati na ostale sudije. Tako joj je Sekolec preneo da je predsednik suda vrlo rano u postupku rekao da su „Slovenci dobili šta su hteli na moru“ i da najmanje dve trećine Piranskog zaliva ide Sloveniji.

Besni susediHRVATI ODUSTAJU OD ARBITRAŽE?Hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić izjavila je juče da vlada njene zemlje razmatra sve mogućnosti, pa i izlazak iz međunarodne arbitraže o graničnom sporu sa Slovenijom posle izbijanja afere o arbitraži. Ona se osvrnula i na pojedine tvrdnje iz Slovenije da je reč o špijunskoj aferi, rekavši da nije važno kako je zagrebački Večernji list došao do kompromitujućih snimaka slovenačkih predstavnika u sudskom sporu. S druge strane, predsednik Slovenije Borut Pahor, izjavio je da želi da arbitraža završi rad.

O sporuBORBA ZA PREVLASTHrvatska smatra da granica na Piranskom zalivu treba da bude na njenoj poloviniSlovenci tvrde da ceo Piranski zaliv treba da pripadne Sloveniji, uključujući i četiri zaseoka uz reku DragonjuHrvatska je inače obavezna da obezbedi prolaz kroz svoje teritorijalne vode u skladu s međunarodnim pomorskim pravomIpak, svi brodovi moraju najpre da traže dozvolu, a Slovenija nastoji da se izbori za direktan pristup otvorenom moruTo je Slovencima najnovijom odlukom i omogućenoOdluka Arbitražnog suda zvanično je trebalo da bude obelodanjena krajem godinePrema njoj, podela zaliva biće izvršena u odnosu 75:25 ili 66:33 u korist SlovenijeSlovenci i Hrvati spore se i oko Trdinovog vrha, najviše kote Žumbreačke gore (Hrvati tu oblast zovu Sveta Gera)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track