HAOS U NAJAVI: Migranti presekli ogradu na granici Mađarske i Srbije
Foto: Pt Tanjug

Prelazi zatvoreni

HAOS U NAJAVI: Migranti presekli ogradu na granici Mađarske i Srbije

Planeta -
Strožiji zakon o državnoj granici koji je stupio na snagu u ponoć, između ostalog, predviđa kaznu zatvora do tri godine za one koji ilegalno pređu granicu

SUBOTICA - Grupa izbeglica presekla je jutros ogradu na granici Mađarske i Srbije, njih 16 policija je nakon toga odmah privela i to će biti prva grupa izbeglica na kojoj će biti primenjen novi zakon o državnoj granici.

Kako javlja mađarska državna televizija M1, grupa izbeglica je u ataru blizu prelaza Reske - Horgoš presekla bodljikavu žicu i probila ogradu, nakon čega su ušli u Mađarsku. Strožiji zakon o državnoj granici koji je stupio na snagu u ponoć, između ostalog, predviđa kaznu zatvora do tri godine za one koji ilegalno pređu granicu.

Uhapšene izbeglice, Foto: AP
Uhapšene izbeglice, Foto: AP

Sama granica je i fizički zatvorena nakon što je, nakon izgradnje orgrade, zatvoren poslednji prolaz koji su izbeglice koristile, a to je pruga Subotica - Segedin, na koju je juče u popodnevnim časovima postavljen vagon s bodljikavom žicom.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Sabirni centar u Reskeu je, kako navode, prazan, a napustili su ga i predstavnici humanitarnih organizacija. Na graničnom prelazu Horgoš 2 jutros je veliki broj izbeglica koji od zatvaranja granice pola sata posle ponoći čekaju da uđu u Mađarsku Lokalnim putevima izbeglice i dalje stižu u grupama, a oni koji su stigli noćas prenoćili su u šatorima koje su razapeli.

Takođe, mađarska državna televizija M1 javlja da će izbeglice, koje su uspele da pređu granicu Srbije i Mađarske, biti prebačene vozom u pravcu zapadne granice te zemlje.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kako navode, jutros u četiri sata na Železničkoj stanici u Reskeu postavljen je voz sa 16 vagona u koji se konstantno ukrcavaju izbeglice i čiji se polazak očekuje u jutarnjim ili prepodnevnim satima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track