HEROJ TALAČKE KRIZE: 8 sati iz kartonske kutije dojavljivao specijalcima!
Foto: Facebook

Drama u Parizu

HEROJ TALAČKE KRIZE: 8 sati iz kartonske kutije dojavljivao specijalcima!

Planeta -
Prvo je poslao ocu poruku, kada mu je napisao Sakrio sam se na prvom spratu. Mislim da su ubili sve. Reci policiji da interveniše

PARIZ - Lilian Leper (27), grafički dizajner zaposlen u štampariji, više se od šest sati nalazio samo nekoliko metara od braće Kuaši, sakriven u kartonskoj kutiji, a njegove informacije koje je slao putem SMS-a su bile od neprocenjive vrednosti.

Braća Kuaši, teroristi koji su u sredu pobili novinare satiričnog lista "Šarli ebdo", u petak su se zabarikadirali u štampariji 30 kilometara od Pariza, i njenog vlasnika uzeli za taoca.

Međutim, oni nisu imali pojma da neko samo nekoliko metara od njih policiji šalje informacije o svakom njihovom koraku. Leper je iz kutije slao informacije o njihovom raspoloženju, planovima, poziciji, ali i o izgledu i rasporedu prostorija u samoj zgradi.

Prvo je poslao ocu poruku, kada mu je napisao "Sakrio sam se na prvom spratu. Mislim da su ubili sve. Reci policiji da interveniše".

Foto: Fonet/AP
Foto: Fonet/AP

Njegov otac je uspeo da pobegne, dok je Leper u velikoj meri zaslužan za uspešnu akciju francuskih specijalaca. Vlasnik štamparije Mišel Katalano, koga su držali kao taoca je spasen, dok su braća Kauši ubijena.

Otac sakrio sina u frižider

Oko 40 kilometara dalje odatle, nešto pre 13 sati po lokalnom vremenu, otac po imenu Ilan i njegov trogodišnji sin bili su u jevrejskom supermarketu kada je Amedi Kulibali, za koga se veruje da je bio saučesnik braće Kuaši, upao u prodavnicu i izvadio kalašnjikov.

Braća Kuaši, foto: Rojters
Braća Kuaši, foto: Rojters

Ilan je brzo skinuo jaknu i umotao sina u nju da bi ga zaštitio od hladnoće. Oni i drugi taoci ostali su u frižideru skoro pet sati. Ilanova majka je brzo shvatila da su njen sin i unuk sakriveni i odlučila je da ne pokušava da stupi u kontakt sa njima, čak ni preko SMS poruka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track