HILJADE IRAČANA ODUSTAJE OD FINSKE: Hladno je, hrana ne valja, vraćamo se kući
Foto: Profimedia

Razočarali se

HILJADE IRAČANA ODUSTAJE OD FINSKE: Hladno je, hrana ne valja, vraćamo se kući

Planeta -
Hiljade iračkih izbeglica koji su prošle godine stigli u Finsku odlučili su da odustanu od svojih zahteva za azil i dobrovoljno se vrate kući, navodeći kao razlog porodične probleme i razočaranje životom u hladnoj nordijskoj zemlji.

Finska je 2015. primila 32.500 tražilaca azila , a godinu dana pre 3.600. Gotovo dve trećine bili su mladi Iračani, ali neki su sada promenili mišljenje pa će Finska od sledeće nedelje početi da ih šalje kući čarter letovima.

Od zahteva za azil do sada je odustalo 4.100 ljudi, a u mesecima koji dolaze ta brojka će verovatno narasti na 5.000.Većina je vlastima izjavila da žele da se vrate svojim porodicama, a neki su izrazili razočaranje životom u Finskoj.

"Neki kažu da im se ne sviđa hrana ovde, da je prehladno ili se ne osećaju dobrodošlima. Postoji dosta razloga", rekao je Muhiadin Hasan, putnički agent koji prodaje 15 do 20 letova za Bagdad svaki dan.

Gotovo 80 odsto migranata koji se vraćaju kući su Iračani. Povratak kući je zatražilo samo 22 od 877 Sirijaca i 35 od 5.214 Avganistanaca u Finskoj.

Finska je, kao i druge nordijske zemlje, nedavno postrožila imigracionu politiku, zahtevajući, primera radi, da tražioci azila sposobni za rad, nešto i dobrovoljno rade.

Manji broj Iračana koji su stigli u Nemačku takođe je odlučio da se vrati kući. Finska se priprema da vrati oko 20.000 ljudi nazad njihovim domovima. Čarter letovima će po 100 putnika svake nedelje leteti iz Helsinkija za Bagdad dokle god bude bilo potrebno, saopštili su zvaničnici.

(Reuters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track