HLADAN PRIJEM ZA TILERSONA U MOSKVI: Zloslutan početak posete Rusiji
Foto: AP 12.04.2017.

Agencijska analiza

HLADAN PRIJEM ZA TILERSONA U MOSKVI: Zloslutan početak posete Rusiji

Planeta -

Američka agencija AP ocenila je da je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov danas u Moskvi priredio državnom sekretaru SAD Reksu Tilersonu "neprijatno hladan" prijem, optužujući vlasti u Vašingtonu da su izvršile nazakonit napad na sirijskog predsednika Bašara al Asada.

"Bio je to zloslutan početak Tilersonove posete, prve posete Rusiji nekog zvaničnika kabineta (predsednika SAD Donalda) Trampa", navodi AP.

Agencija AP navodi da je "opipljiva napetost koja se nadvila nad Tilersonovim putovanjem ukazivala na sve širi jaz između dva neprijatelja iz vremena Hladnog rata", iako je "pre samo nekoliko nedelja delovalo da je Tramp, koji je na sva usta hvalio (predsednika Rusije Vladimira) Putina tokom kampanje, spreman za potencijalno zbližavanje istorijskih razmera sa Rusijom".

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je danas na sastanku sa američkim državnim sekretarom Reksom Tilersonom u Moskvi da prošlonedeljni udari SAD na vazduhoplovnu vojnu bazu u Siriji predstavljaju kršenje prava i da je važno ne dopustiti da se takvi udari ponove.

"Važno nam je da znamo kakav je vaš stav, stav SAD i kakve su istinske namere američke administracije", rekao je Lavrov na početku sastanka s Tilersonom, koji danas boravi u zvaničnoj poseti Moskvi, u jeku tenzija povodom Sirije.

Šef ruske diplomatije je američkom kolegi rekao i da želi iskrene i poštene razgovore o formiranju široke antiterorističke koalicije.

"Mnogo puta smo rekli da smo spremni na konstruktivni dijalog na ravnoj nozi sa SAD", podsetio je Lavrov, poručivši da se Moskva zalaže za kolektivne akcije, navodi britanska agencija.

Tilerson je na sastanku s Lavrovim poručio da će linije komunikacije SAD sa Rusijom uvek ostati otvorene, ocenivši da se današnji sastanak održava u važnom trenutku kako bi Rusija i SAD mogle da preciziraju polja od zajedničkog interesa.Prema njegovim rečima, to se primenjuje čak i kada su taktike različite.

"Želimo da preciziramo oblasti u kojima postoje oštre razlike u stavovima kako bismo shvatili zašto one postoje i kakvi su izgledi za smanjenje tih razlika", objasnio je američki državni sekretar.On je rekao da se raduje otvorenim, poštenim i iskrenim razgovorima kako bi se bolje definisali američko-ruski odnosi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja