HOLANĐANI ŽELE BRITANCE U EU: Evropa bez vas je kao čaj bez mleka. Gorka!
Foto: Profimedia

Ljubavno pismo

HOLANĐANI ŽELE BRITANCE U EU: Evropa bez vas je kao čaj bez mleka. Gorka!

Planeta -

Holandski list AD zamolio je danas britanske glasače u obliku "ljubavnog pisma" da na referendumu 23. juna glasaju za ostanak u Evropskoj uniji, kao odgovor na odluku najtiražnijeg britanskog tabloida "San" da se uključi u kampanju za Bregzit.

"Ne samo da vas volimo, nego ste nam i potrebni. Ko će drugi zajedno sa nama da se drži zdravog razuma na ovom našem turbulentnom kontinentu?", navodi list AD u prilogu na dve strane teksta na engleskom jeziku.

"Evropska unija bez Velike Britanije bi bila kao čaj bez mleka. Gorka. Zato molimo vas ostanite. Ostanite sa nama", ističe list, prenosi AP.

Kampanja za izlazak Britanije iz EU je juče dobila veliki podsticaj kad se tabloid "San" uključio u kampanju na strani Bregzita, što analitičari ne ocenjuju kao iznenađenje, imajući u vidu dosadašnji evroskeptični stav tog lista.

Holandski AD je na to odgovorio otvorenim pismom Britancima, naslovljenim "našim voljenim Britancima", koji počinje rečima: "Zdravo Britanijo, ovde vaš sused. Molimo vas, ne napuštajte nas." "Ne samo da se Holanđani prijatno osećaju u Britaniji, nego smo i u rodu pošto je naš kralj Vilijam III Oranski oženio vašu kraljicu Meri II od Engleske", navodi se u pismu.

"Osim što volimo ikone britanske kulture poput Bitlsa i grupe One Direction, mnogi od nas znaju napamet skečeve iz Monti Pajtona", ističe AD.

Britanci, međutim, sada razmišljaju o tome da "porinu svoju ostrvsku zemlju prema dalekim obalama, kako tvrdi vaš najtiražniji list 'San'. Moramo da vam kažemo da to nije dobra ideja", navodi holandski list.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track