HOLANDSKI OBAVEŠTAJCI UPOZORAVAJU: Više desetina džihadista se sprema za napade u Evropi
Foto: AP

Potencijalna pretnja

HOLANDSKI OBAVEŠTAJCI UPOZORAVAJU: Više desetina džihadista se sprema za napade u Evropi

Planeta -

Obaveštajni stručnjaci procenjuju da pripadnici takozvane Islamske države imaju između 60 i 80 operativaca koji se kriju u Evropi kako bi izvršili napade, upozorio je danas holandski koordinator za borbu protiv terorizma Dik Šuf.

Šuf je u intervjuu za AP rekao da oni vode računa o porukama od Islamske države u kojima se od njih traži da ne dolaze u Siriju i Irak, već da se spreme za napade u Evropi.

U poslednjih šest meseci, dodao je, broj stranih terorističkih boraca nije porastao, ali činjenica da ne putuju ne znači da je potencijalna pretnja od onih koji bi putovali smanjena.

Foto: AP
Foto: AP

Prema njegovim rečima, vojne operacije protiv pripadnika Islamske države i Siriji i Iraku dovode do "raspršivanja" boraca i pristalica te ekstremističke organizacije, preneo je AP.

To će, ocenio je, verovatno dovesti do postepenog povećanja broja izbeglica koja će predstavljati pretnju nacionalnoj bezbednosti Holandije i drugih evropskih zemalja.

Šuf je, takođe, upozorio da iako Holandija nije bila meta velikog napada islamskih ekstremita, poput onih koji su se dogodili u Belgiji i Francuskoj, "realne su šanse" da se on dogodi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track