HRISTOS VASKRSE: Pravoslavni vernici slave Uskrs širom sveta
Foto: Reuters

Radostan dan

HRISTOS VASKRSE: Pravoslavni vernici slave Uskrs širom sveta

Planeta -

Velika verska služba održana je u moskovskoj glavnoj crkvi - Crkvi Hrista Spasitelja, gde su bile hiljade ljudi, uključujući i predsednika i premijera Rusije, Vladimira Putina i Dmitrija Medvedeva.

Uskršnja liturgija u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi (Foto: Reuters)
Uskršnja liturgija u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi (Foto: Reuters)

Službu koja je započela sinoć uoči Uskrsa i trajala oko tri sata, služio je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril, javio je RT. Ceremonija je započela procesijom sa blagodatnim ognjem, koji je u Rusiju stigao iz Jerusalima pretohdne večeri. RT navodi da su Uskrs proslavili i ruski vojnici u Siriji gde je liturgija održana u jednom od improvizovanih verskih hramova u blizini ruske vazduhoplovne baze Hmejmim.

Ovo je bio prvi put da se zvono Ruske pravoslavne crkve začulo na sirijskom tlu kako bi proslavilo vaskrsenje Isusa Hrista. Pored toga, RT navodi i da su pravoslavci slavili uz blagodatni oganj i u libanskoj prestonici Bejrutu.

U jerusalimskom Starom gradu etiopski hrišćanski hodočasnici paili su sveće u crkvi Dir al Sultan, dok su u Volodimirskoj katedrali u Kijevu Uskrs slavili ukrajinski pravoslavci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track