IDENTIFIKACIJA MRTVIH U MASAKRU: Od 128 žrtava poznato samo petoro!
Foto: AP

Teroristički napad u Parizu

IDENTIFIKACIJA MRTVIH U MASAKRU: Od 128 žrtava poznato samo petoro!

Planeta -
Među zasad potvrđenih 128 žrtava sinoćnjeg terorističkog napada u Parizu, dosad su zvanično objavljene nacionalnosti samo pet žrtava, dva Belgijanca, dva Rumuna i jednog Šveđanina.

Šef belgijske diplomatije Didije Rejnders je izjavio da su u više istovremenih napada u Parizu sinoć poginula najmanje dva državljana Belgije, prenela je agencija AFP.

Portparol belgijskog Ministarstva spoljnih poslova je dodao da je zvanični Brisel informaciju o smrti dvojice Belgijanaca dobio od francuskih vlasti. Pored toga, rumunsko Ministarstvo spoljnih poslova je danas saopštilo da su dvojica državljana te zemlje poginula u sinoćnjim napadima u Parizu.

"Sa dubokim žaljenjem Ministarstvo spoljnih poslova obaveštava javnost da su francuske vlasti potvrdile informaciju o smrti dvojice rumunskih državljana u napadima u Parizu. Ministarstvo saopštava i da je ambasada Rumunije u Parizu u kontaktu sa porodicama žrtava kako bi im pružila neophodnu pomoć", navodi se u saopštenju Ministarstva. Švedski premijer Stefan Lofven izjavio je danas da je i jedna švedski državljanin ubijen u napadima, a prema nepotvrđenim podacima, u pucnjavi je povređen još jedan Šveđanin.

Prema najnovijim informacijama, osim 128 poginulih, u napadima je povređen veliki broj ljudi, od kojih je hospitalizovano njih 300, od čega 80 "u kritičnom stanju". Zvanično, među povređenima ima jedan Austrijanac i jedan Rumun, dok je američki Stejt Department naveo da među ranjenima ima i Amerikanaca. Prema pisanju francuskog lista "Liberasion", sporost u identifikaciji žrtava sinoćnjih napada je delimično izazvana time što tela žrtava nisu uklonjena sa mesta pogibije do jutros, pošto je prioritet bio da se povređeni prebace u bolnicu.

Pored toga, veliki broj ljudi koji su prisustvovali koncertu rok grupe u dvorani "Bataklan", u kojoj je ubijeno više od 80 ljudi, izgubili su novčanike i dokumente u haosu koji je nastao kad je počela pucnjava ili su oni ostali u torbama i kaputima u garderobi dvorane. Telefonska linija koju su pariske vlasti uspostavile radi pružanja informacija zabrinutim rođacima i prijateljima je zatrpana pozivima, navodi "Liberasion", koji dodaje da identifikacija žrtava i dalje traje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track