INDIJCI PO KRATKOM POSTUPKU: Džihadisti zaklali čuvara i pobegli iz zatvora, vojnici ih pobili
Foto: AP

Lov na begunce

INDIJCI PO KRATKOM POSTUPKU: Džihadisti zaklali čuvara i pobegli iz zatvora, vojnici ih pobili

Planeta -

INDIJA - Policija je danas ubila osam islamista koji su pobegli iz visoko obezbeđenog zatvora u Indiji, rekao je jedan zvaničnik.

Članovi zabranjenog Studentskog Islamskog Pokreta Indije (SIMI) pobegli su tokom noći iz zatvora u Bopalu pošto su napali čuvara njihove ćelije i presekli mu grkljan, prenosi AFP.

Uspeli su da preskoče nekoliko zidova jer su napravili "uže" od svezanih čaršava. Policija je rekla da su ih potom našli u delu grada Mađa Pradeš, ali da su oni odbili da se predaju.

"Tražili smo od njih da se predaju, ali oni su pokušali da probiju policijski kordon", kaže policijski inspektor u Bopalu Jogeš Čoudhari. On dodaje da nisu bili naoružani, ali da su probali da napadnu policiju kamenjem, pa da je zato policija morala da upotrebi oružje.

Zatvorenici su uspeli da pobegnu peške oko 15 kilometara južno od centra grada, uprkos tome što je policija odmah krenula potragu za njima. Oni su iz zatvora pobegli u noći kada se održava veliki Hindu festival Divali tokom koga se dešava i vatromet. Nekima od njih se sudi za "aktivnosti povezane sa terorizmom" u protekle tri godine, iako su dvojica od njih uhapšena tek u februaru.

Iz ovog zatvora su pobegli džihaditi (Foto: Printscreen YouTube)
Iz ovog zatvora su pobegli džihaditi (Foto: Printscreen YouTube)

Policija insistira da nije bilo obijanja sigurnosti u zatvoru, koji ima jak elektronski sistem za nadzor. Vlasti u Indiji su optužile SIMI da su izvršili nekoliko smrtonosnih bombardovanja i da su u vezi sa pakistanskim vojnim grupama. Policija je okrivila tu grupu za nekoliko bombardovanja vozova u Mumbaju 2006. godine, u kojima je ubijeno 187 osoba, kao i za bombe u Nju Delhiju.

Vlada je proterala ovu grupu 2001. godine posle napada u Njujorku i Vašingtonu 11. septembra. Stotine članova te grupe uhapšeno je u poslednjih deset godina, a grupa kaže da samo "propagira islamski način života" za indijske muslimane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track