DRŽAVNA DUMA PODRŽALA ZAHTEV DEPUTATA: Turska da vrati hrišćanima Aja Sofiju u znak dobre volje
Foto: Profimedia

Ankara na potezu

DRŽAVNA DUMA PODRŽALA ZAHTEV DEPUTATA: Turska da vrati hrišćanima Aja Sofiju u znak dobre volje

Planeta -
Ovu inicijativu predstavio je poslanik Komunističke partije u Dumi i koordinator međupartijske poslaničke grupe za zaštitu hrišćanskih vrednosti Sergej Gavrilov

"Očekujemo da Turska preduzme taj prijateljski korak - da vrati Aja Sofiju hrišćanskoj crkvi. Ruska strana je spremna da pomogne materijalno i da angažuje najbolje ruske restauratore i naučnike da restauriraju tu crkvu", rekao je Gavrilov i dodao: "Taj korak bi pomogao Turskoj i islamu da pokažu da je dobra volja iznad politike." c

Gavrilov je podsetio da je 23. septembra ove godine u Moskvi svečano otkrivena Saborna džamija, što je prvorazredni događaj za muslimane u Rusiji i svetu, kom su prisustvovali predsednik Rusije Vladimir Putin, Turske Redžep Tajip Erdogan i palestinski lider Mahmud Abas.

"Očekujemo od turske strane prijateljski korak - vraćanje Svete Sofije hrišćanskoj crkvi", rekao je danas Garilov.

Stranka CPFR je, takođe, saopštila da sada, kad su rusko-turski odnosi stavljeni na test zbog obaranja ruskog vojnog aviona od strane turskih lovaca pre dva dana, "međusobne prijateljske inicijative i predlozi su od posebne važnosti".

Aja Sofiju je izgradio car Justinijan 537. godine. Služila je kao pravoslavna crkva do 1204. godine, kad je bila pretvorena u katoličku crkvu. Zatim je 1261. ponovo postala pravoslavna crkva, da bi 1453. godine osvajanjem Vizantijskog carstva od strane Turaka pretvorena u džamiju, a zatim 1975. u muzej.

(Rusnext.ru/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track