Iran: Raketni sistem S-300 čuva nuklearno postrojenje
Foto: Youtube/Printscreen

PVO

Iran: Raketni sistem S-300 čuva nuklearno postrojenje

Planeta -

TEHERAN - Teheran je rasporedio nedavno dobijeni ruski raketni sistem dugog dometa S-300 u centralne delove zemlje, kako bi zaštitio nuklearno postrojenje Fordo, javila je državna televizija.

Zaštita nuklearnih postrojenja je glavni zadatak u svim okolnostima, izjavio je komandant iranske vazduhoplovne odbrane, general Farzad Esmaili za tv stanicu IRIB."Danas, iransko nebo je jedno od najbezbednijih u regionu", rekao je general, preneo je AFP.

Rusija je početkom meseca isporučila Iranu prvu polovinu raketnih sistema zemlja-vazduh S-300, u skladu s ugovorom o prodaju naoružanja potpisanom između dve zemlje 2007. godine."Rusija planira da kompletira isporuku sistema protivvazdušne odbrane S-300 do kraja 2016", saopštio je tada Sergej Čemezov, čelnik ruske tehnološke organizacije "Rostek", koja je formirana u 2007. kako bi promovisala razvoj, proizvodnju i izvoz industrijskih proizvoda visoke tehnologije za civilni i vojni sektor.

Rusija je 2010. godine suspendovala ugovor s Iranom, postignut tri godine ranije, pozivajući se na rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom je uveden embargo na oružje Teheranu.

Ruski predsednik Vladimir Putin ukinuo je zabranu isporuke naoružanja ubrzo nakon što su Iran i svetske sile postigli okvirni nuklearni sporazum kojim su ukinute sve ekonomske sankcije.S-300 je serija visoko sofisticiranih projektila zemlja-vazduh dugog dometa, koja je prvi put razmeštena u bivšem Sovjetskom Savezu 1979. i kasnije je modifikovana u ruskim oružanim snagama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track