IRAN ZAPRETIO SAUDIJSKOJ ARABIJI: Ne šaljite vojsku u Siriju!
Foto: Profimedija, 11.2.2016

Oštra retorika

IRAN ZAPRETIO SAUDIJSKOJ ARABIJI: Ne šaljite vojsku u Siriju!

Planeta -
TEHERAN - Iran je danas upozorio Saudijsku Arabiju da ne šalje svoje vojnike u Siriju nakon što je ta zemlja počela da raspoređuje borbene avione u Tursku, javila je iranska televizija Al Alam.

"Mi svakako nećemo dozvoliti da se situacija u Siriji menja prema volji 'pobunjeničkih zemalja'. Donosićemo neophodne odluke prema datom trenutku", izjavio je zamenik načelnika Generalštaba iranske vojske Masud Džazajeri.

Saudijska Arabija uputila je borbene avione u turske vojne baze s namerom da se intenziviraju vazdušne operacije protiv džihadista iz Islamske države u Siriji.

Saudijski vojni zvaničnici saopštili su da su spremni da upute i kopnene jedinice u Siriju u okviru koalicije protiv džihadista.

Turska je sa svoje strane u subotu uveče počela da gađa položaje Kurda na severu Sirije, na samoj granici s Turskom.

Iran, koji je savetnik sirijskog predsednika Bašara el Asada, uputio je svoje vojne savetnike u Siriju kao i dobrovoljce koji se bore na Asadovoj strani protiv sirijskih pobunjenika.

"Teroristi koji se bore u Siriji su ljudi Saudijske Arabije, SAD i regionalnih pobunjenika. Jasno je da teroristi dolaze u Siriju iz Turske. Pošto je sirijska vojska izvojevala nekoliko pobeda na terenu, oni sad hoće da šalju vojnike u Siriju, to je samo trik i deo psihološkog rata", ocenio je Džazajeri.

Iran i Saudijska Arabija su 3. januara prekinuli diplomatske odnose posle pogubljenja šiitskog imama u Saudijskoj Arabiji i napada na saudijska diplomatska predstavništa u Iranu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track