ISHOD SAMITA EU U BRATISLAVI: Novi samit o balkanskoj izbegličkoj ruti 24. septembra u Beču
Foto: Fonet AP 16 9 2016

Izbeglička kriza

ISHOD SAMITA EU U BRATISLAVI: Novi samit o balkanskoj izbegličkoj ruti 24. septembra u Beču

Planeta -

U Beču će 24. septembra biti održan samit o balkanskoj ruti na koji su pozvani lideri deset zemalja koje su najviše pogođene migrantskom krizom, među kojima i Srbija, potvrdili su večeras evropski zvaničnici.

Mađarski premijer Viktor Orban je posle samita EU u Bratislavi rekao da su Nemačka i Grčka ključne zemlje za rešavanje migrantske krize i najavio da će samitu u Beču prisustvovati lideri evropskih i balkanskih zemalja duž balkanske rute kako bi se napravio još jedan pokušaj ka pronalaženju rešenja.

U Beč je pozvano "deset zemalja najzahvaćenijih migrantskom krizom. Potrebno je, nakon evropskog samita u Bratislavi nastaviti razgovore o važnim pitanjima za budućnost EU, posebno migranata", rekla je večeras portparolka austrijske vlade.

Austrijski kancelar Kristijan Kern pozvao je ranije kolege iz desetak zemalja na Samit koji je najavio prvi put prilikom nedavne posete Nemačkoj gde je pozvao kancelarku Angelu Merkel na skup o zaustavljanju talasa izbeglica.

Na Samit je pozvan i srpski premijer Aleksandar Vučić koji je tokom posete Parizu rekao da razmatra skraćenje posete SAD zbog ovog skupa u Beču.

Takođe na skup su pozvani premijeri Grčke, Slovenije, Hrvatske, Albanije, Mađarske, Bugarske, Rumunije i Makedonije.

Svoj dolazak na skup u Beč potvrdio je i hrvatski premijer Tihomir Orešković, koji je danas u Bratislavi kazao da će na toj konferenciji biti dodatno proširena rasprava na temu migrantske krize, posebno sa aspekta kako bolje kontrolisati izbeglice na balkanskoj ruti.

Iz Beča poručuju da je potrebno nakon Samita u Bratislavi nastaviti razgovore o važnim pitanjima za budućnost EU, posebno o migrantima.

Naime, u Beču ukazuju da se veliki broj migranata nalazi u Turskoj, ali i duž balkanske rute, koja je, na inicijativu Austrije zatvorena i zahvaljujući tome došlo je do splašnjavanja talasa migranata ovim putem.

Na kraju radne sednice, kako je najavljeno iz kabineta kancelara Kerna, biće održana konferencija za štampu na kojoj će biti preneti rezultati razgovora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track