ISLAMSKA DRŽAVA DOBIJA KONKURENCIJU U SIRIJI: Da li će se džihadisti poubijati ili sarađivati?
Foto: Profimedia

ISLAMSKA DRŽAVA DOBIJA KONKURENCIJU U SIRIJI: Da li će se džihadisti poubijati ili sarađivati?

Planeta -

Teroristička organizacija Al Kaida veoma je oslabljena u Pakistanu gde je CIA godinama uništava napadima bespilotnih letelica. S obzirom da im je teško da se razvijaju u toj zemlji, lideri grupe odlučili su da njihova budućnost leži u Siriji.

Prema informacijama iskusnih obaveštajaca iz Evrope i SAD-a, nekoliko desetina iskusnih boraca već je poslato u Siriju, javlja New York Times.

Zapadni zvaničnici smatraju da je ovo vrlo važan potez za Al Kaidu, ali i najverovatnije najava eskalacije krvavog suparništva sa Islamskom državom. Iskusni operativci dobili su zadatak da stvore alternativno sedište u Siriji i postave temelje za uspostavljanje emirata uz pomoć Al Nusre, njihovog krila u Siriji. Takav entitet predstavljao bi povećanu terorističku pretnju SAD-u i Evropi.

Al Kaidini operativci ulazili su i izlazili iz Sirije godinama sa ciljem da podupru Al Nusra front, a pakistanski vođa Al Kaide Ajman al-Zahvari u Siriju je poslao i tajnu ćeliju Korasan za koju američki zvaničnici tvrde da je planirala napade na Zapadu.

Al Nusra Front, Printscreen Youtube
Al Nusra Front, Printscreen Youtube

Uspostavljanje sedišta u Siriji približilo bi Al Kaidu Evropi pa bi imali i logističku podršku iz Iraka, Turske, Jordana i Libana.Poziv Zavahrija da se uz pomoć Nusra Fronta stvori emirat nije naišla na odobravanje nekih od vođa te sirijske ispostave. Oni smatraju da nije pravo vreme za takav potez.

Al Kaida i Islamska država imaju isti cilj, a to je uspostava države, ali koriste drugačiju taktiku. Islamska država je brzim i oštrim pristupom nametnula jednostranu kontrolu nad teritorijem u Iraku i Siriji dok je Al Nusra mukotrpno nastojala da izgradi uticaj nad područjima koje žele kontrolisati i zajedno sa drugim pobunjeničkim grupama da sruše Bašara al-Asada.

Vođa Islamske države Al Bagdadi, Foto Profimedia
Vođa Islamske države Al Bagdadi, Foto Profimedia

Američki zvaničnici smatraju da je Islamska država u velikoj meri potisla Al Kaidu u globalnoj džihadističkoj hijerarhiji. Islamska država ima između 19 i 25 hiljada boraca na području Iraka i Sirije dok Nusra Front broji između 5 i 10 hiljada boraca u Siriji. Emirat bi se razlikovao od kalifata Islamske države u ambiciji na način da ne bi tvrdili da su vlada za sve muslimane sveta.

Obaveštajne službe iz zapadnih zemalja najviše se fokusiraju na Saifa al-Adela, starijeg člana vladajućeg tela Al Kaide, koji je nadgledao organizaciju odmah nakon što je Osama bin Laden ubijen. Niko ne zna nalazi li se on u Siriji, Severnoj Africi ili negde drugde.

Al-Adel, za čiju glavu Amerikanci nude pet miliona dolara, nalazio se u zatvoru u Iranu, ali je početkom prošle godine oslobođen kao deo tajne razmene s Al Kaidinom grupom u Jemenu koja je držala iranskog diplomata Noura Ahmada Nikbahta.

Zajedno sa al-Adelom pušteni su i Abdul Kajr al-Misiri koji je pre vodio veće za spoljne odnose, Abul Kuasam, zamenik Abua Musaba al-Zarkavija koji je kasnije postao osnivač grupe koja je postala Islamska država. Pušteni su i Sari Šibab, operativac iz Jordana, i Abu Mohamed al-Misri, Egipćanin koji je pomagao u organizaciji velikih terorističkih napada 11. oktobra 2011. godine.

(Net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track