ISLAMSKA DRŽAVA NESTAJE ALI IMAJU NASLEDNIKA: Oni sede, uče i čekaju, a svet ih već poznaje odlično
Foto: AP

Preokret na pomolu

ISLAMSKA DRŽAVA NESTAJE ALI IMAJU NASLEDNIKA: Oni sede, uče i čekaju, a svet ih već poznaje odlično

Planeta -

Teroristička organizacija Islamska država više ne uspeva da popuni svoje redove sa više od pedesetak pristalica koji dolaze iz različitih delova sveta, ali njihove strateške ciljeve preuzeće već vidljivi naslednik, izjavio je Vlado Azinović, profesor na sarajevskom Fakultetu političkih nauka (FPN) i analitičar koji se godinama bavi fenomenom islamskog terorizma.

“U 2014. i 2015. godini ID je mesečno uspevao da regrutuje po 2.000 novih boraca. Sada je ta brojka svedena na pedesetak”, rekao je Azinović a prenosi Hina.

Azinović se poziva na informacije američkog Ministarstva državne bezbednosti.

Prema tom izvoru, od 2011. godine u Siriji i Iraku do kraja 2016. godine borilo se 42.900 osoba iz najmanje 120 država od kojih je njih najmanje 7.900 bilo iz zapadnih zemalja.U Siriji i Iraku trenutno ima oko 20.000 šiita – stranih boraca koji dolaze ili iz libanskog Hezbolaha ili iz iranskih odnosno iračkih paravojnih milicija.

Jak vojni pritisak na ID doveo je do toga da je ta teroristička organizacija izgubila kontrolu nad teritorijom uz tursku granicu koja je bila ključna za dolazak islamističkih simpatizera u Siriju.Teritorija koju je kontrolisala ID svela se sa 100.000 kvadratnih kilometara u 2014. godini na oko 60.000 i uglavnom je reč o fragmentiranim džepovima.

Mesečni prihodi ID-a u 2015. godini iznosili su 81 miliona dolara i uglavnom su dolazili od preprodaje nafte i gasa, a sada su smanjeni za 62 odsto.

A poseban problem je to što ID podstiče i podupire terorističke napade širom sveta, a to bez obzira na poraze na vojnom planu čini i danas.Različite su procjene o tome koliko je bilo terorističkih napada u svetu i kreću se od dve do 10.000 pri čemu je poginulo 25.000 ljudi, a 24.000 je ranjeno.

Najizloženiji napadima bili su Irak, Sirija, Avganistan, Pakistan i Turska.Azinović je zaključio da je poraz ID izvestan, ali “narativ žrtvovanja” nastaviće da živi u glavama brojnih simpatizera pa tako i onih u BiH izloženih radikalizovanju koji će čekati drugu priliku odnosno novu organizaciju koja će ih pozvati u sveti rat.

On već vidi potencijalnog naslednika ID.“Al Kaida, sedi, uči od ID i čeka”, upozorio je Azinović ističući da je ta organizacija takođe zagovornik globalnog kalifata samo je manje sklona “revolucionanom” načelu “sada i odmah” kakav zagovara ID.

(Net.hr)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Uništavali milione računara, pravili štetu u milijardama: 5 najrazornijih virusa svih vremena!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track