ISLAMSKA DRŽAVA OBEZGLAVLJENA: Samozvani kalif al-Bagdadi podlegao povredama!
Foto: AP

Iranski radio objavio

ISLAMSKA DRŽAVA OBEZGLAVLJENA: Samozvani kalif al-Bagdadi podlegao povredama!

Planeta -
Savetnik u iračkoj vladi Hišam al Hašimi rekao je da je Bagdadi ranjen u oblasti El Badž, na oko 320 kilometara od Mosula, uporišta Islamske države

Abu Bakr al-Bagdadi je mrtav, objavio je danas Radio Iran. Još ranije je objavljeno da je vođa Islamske države teško ranjen posle američkih vazdušnih napada na Islamsku državu, a Iranci sada tvrde da je al-Bagdadi podlegao povredama. Ipak, ovu vest bi trebalo uzeti sa zadrškom budući da potvrde o tome još uvek nema...

Al-Bagdadi, za koga se pretpostavlja da je bio u 40-tim godinama, od kad je postao vođa Islamske države 2010. godine transformirao je grupu od lokalnog krila Al Kaide u nezavisnu međunarodnu vojnu silu, pozicionirajući sebe u možda najistaknutiju figuru u svetskoj džihadističkoj zajednici.

Al-Bagdadijeva glava bila je ucenjena na 10 miliona dolara.

Dvojica zvaničnika - zapadni diplomata i savetnik u iračkoj vladi -potvrdili su da se napad dogodio 18. marta blizu granice sa Sirijom. Diplomata je rekao da je meta vazdušnog napada bila kolona od tri vozila s ciljem da se napadne vođstvo ISIL, kao i da se veruje da su ubijena tri čoveka, mada se u to vreme nije znalo da je Bagdadi bio u nekom od tih vozila.

Savetnik u iračkoj vladi Hišam al Hašimi rekao je da je Bagdadi ranjen u oblasti El Badž, na oko 320 kilometara od Mosula, uporišta Islamske države. Bagdadi je i pre veći deo vremena provodio u El Badžu, sunitskoj oblasti koja je dugo bila van kontrole američkih snaga i utočište za džihadiste.

Bagdadi je već jednom bio meta kada su u decembru američki avioni napali dva vozila kod Mosula. Tada je ubijen njegov bliski saradnik, dok je Bagdadi bio u drugom vozilu koje nije bilo pogođeno. U novembru i decembru su se pojavile spekulacije da je Bagdadi ranjen, ali to nije bilo potvrđeno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track