ISLAMSKA REPUBLIKA NEMAČKA: TV stanica postavila islamski polumesec i zvezdu na nacionalnu zastavu
Foto: Twitter

Kontraverzan potez

ISLAMSKA REPUBLIKA NEMAČKA: TV stanica postavila islamski polumesec i zvezdu na nacionalnu zastavu

Planeta -
Televizijska stanica je svoj potez na Tviteru objasnila kao simbol izražavanja saučešća prema nemačkim turistima, žrtvama terorističkog napada u Instanbulu, u kome je stradalo ukupno deset osoba.

Nemačka televizija Tele5 dopunila je 13. januara svoj logo sa nemačkom zastavom na kojoj se nalazi islamska zvezda i polumesec.

Televizijska stanica je svoj potez na Tviteru objasnila kao “simbol izražavanja saučešća prema nemačkim turistima, žrtvama terorističkog napada u Instanbulu", u kome je stradalo ukupno deset osoba.

Kanal Tele5 je inače osnovao bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni kao naslednik prvog nemačkog muzičkog kanala Musicbok. Sadašnji Tele5 je poznat po emitovanju, pre svega američkih televizijskih serija, poput X-Files, Andromeda i Stargate SG-1, kao i japanskim anima serijama.

Ovaj potez usliedio je nekoliko nedelja pošto je nemačka državna televizija, ZDF, pokrenula arapsku verziju svog informativnog programa na internetu, i pošto je novogodišnje obraćanje kancelarke Angele Merkel propraćeno titlovima na arapskom.

Islamski polumesec i zvezda je simbol povezan sa islamskim zemljama i pan-arapskim pokretom, i on označava širenje vladavine islama i islamskih zakona i tradicija. Mnoge zemlje, od Turske do Pakistana su uključile ovaj motiiv na svoje zastave i on je ubrzo postao de fakto simbol islamske vere.

Postupak Tele5 izazvao je različite reakcije gledalaca, a Tviter i ostale društvene mreže su prepune i kritika, u kojima se navodi da je to neprimeren potez nakon napada na žene u Kelnu. Redakcija Tele5 je na takve optužbe odgovorila da je za njih “prilično nesrećno što je polumesec postao simbol straha”, i da to nije znak terora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track