POTRESNA ISPOVEST ŽRTVE ZEMLJOTRESA: Otac je plakao, a majka vrištala moje ime. Bojim se...
Foto: AP

Tuga u Italiji

POTRESNA ISPOVEST ŽRTVE ZEMLJOTRESA: Otac je plakao, a majka vrištala moje ime. Bojim se...

Planeta -

Broj mrtvih u snažnom potresu magnitude 6,2 po Rihteru koji je pogodio srednju Italiju porastao je na 38, a veruje se kako će ta brojka još rasti.

Desetine domova je potpunosti uništeno, a ispod ruševina čuju se jauci i zapomaganja. Spasioci se bore s vremenom koje ubrzano curi kad je o zarobljenim ljudima reč. Za to vreme šokirani svedoci katastrofe pričaju svoje potresne priče.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Samo čudom sam se spasio, spasen sam samo jer sam kretao na posao. Taman sam ustao iz kreveta kad se sve srušilo. Bilo je dovoljno deset sekundi da se sve uništi", za italijansku Republiku priča Marko.

Njegova kuća se nalazi u istorijskom jezgru Amatriče takođe je stradala u zemljotresu.

Foto: AP
Foto: AP

"Sećam se da je zemljotres u L'Akili trajao duže, ovde se sve dogodilo u trenutku", dodaje. T

Italijanima je još u kolektivnoj svesti katastrofalan zemljotres koji je pre sedam godina pogodio Akilu i potpuno je uništio.

Mnogi su na društvenim mrežama podelili svoje iskustvo o današnjem razornom zemljotresu.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"To je bila noćna mora. Ustali smo u 3:35 ujutro, nameštaj je pao na pod, a zidovi su se pomerili za metar. Morali smo da napustimo kuće u žurbi, neki su još uvek bez odeće ovde na ulici. Zapalili smo vatru na trgu i krenuli da tražimo stare i nemoćne po njihovim domovima. Pokušavam da kontaktiram majku koja živi u Nomisciju, selu nedaleko odavde. Ali, telefoni ne rade", rekao je jedan svedok.

Jedna starija žena je spasila dvoje unučadi tako što ih je sakrila pod krevet. Dva dečaka, od 4 i 7 godina, koja su ovde bila na odmoru, spaseni su zajedno s bakom.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Od 3:36 nisam prestala da plačem, previše se bojim", napisala je devojka Elisa na Tviteru.

"Probudila sam se jer je moj otac ušao u sobu plačući. Majka je vrištala moje ime. Celu sam noć na ulici, previše se bojim da bih se vratila kući", ispričala je devojka.

Gradonačelnik Amatričea strahuje da je u tom gradiću poginuo veći broj ljudi i da se oni još uvek nalaze pod ruševinama.

Foto: AP
Foto: AP

"Moje mesto više ne postoji, čujemo glasove pod ruševinama!", rekao je gradonačelnik Amatričea Serđo Piroci.

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track