ISPOVEST SANDŽAKLIJE IZ ZATVORA CIA: Hteli su da mi izvade oči i mučili me jezivim zvucima

Užas u Bosni

ISPOVEST SANDŽAKLIJE IZ ZATVORA CIA: Hteli su da mi izvade oči i mučili me jezivim zvucima

Planeta -
Sabahudin Fijuljanin (44) bio zatočen u vojnoj bazi Orao kod Tuzle, a tvrdi da je bio i u „kući za mučenje“, o kojoj nije otkrivao detalje

SARAJEVO - Sandžaklija Sabahudin Fijuljanin (44) iz Draževaca kod Sjenice bio je podvrgnut stravičnim mučenjima 2002. godine u tajnim zatvorima američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) u Bosni, tačnije u vojnim bazama Sfora Orao kod Tuzle i Butmir kod Sarajeva, a zbog optužbi da je sarađivao s terorističkom organizacijom Al Kaidom.Njemu su skoro svakodnevno pretili da će mu izvaditi oči i seći delove tela, a pored toga su ga tukli, izgladnjivali i izlagali nepodnošljivim zvucima - od krikova, pucnjave, lomljenja stakla, sečenja drveta, pa do laveža pasa - a sve to kako bi došli do organizatora najvećeg terorističkog napada na SAD 11. septembra 2001.

Tortura... Agenti CIA mučili osumnjičene za terorizam
Tortura... Agenti CIA mučili osumnjičene za terorizam

Otpremanje na Kubu- Pretili su mi da će me zauvek otpremiti na Kubu i govorili da će me, ako ne budem sarađivao, prepustiti Rusima. Potom su mi donosili fotografije na kojima se vide Rusi kako muče Čečene. Pokazivali su mi ih i govorili: „Vidiš, ovaj Čečen je na električnoj stolici. Ovom su izvadili oči, odsekli ruke i noge“. Dane sam provodio u kavezu od drveta. Nisam znao kad je dan, a kad noć. Prostorija je bila pet sa tri. Bila su tu i dva velika reflektora, upaljena non-stop. Na početku sam spavao na metalnoj stolici, ali kad sam se razboleo, uneli su mi krevet. Od zvukova nisam mogao da spavam. Hteli su da me izlude - rekao je Fijuljanin i dodao da mu je nakon strašnog perioda ubrzo došao advokat.- Rekao sam mu da me maltretiraju i ispričao deo patnji. Kad je otišao, stavili su mi lisice na noge i ruke, a vreću i šlem na glavu i naočare. Ubacili su me u helikopter i vozili nekih 40 minuta. Doveli su me u takozvanu kuću mučenja. O onome što sam tamo preživeo još ne želim nikome da pričam - posvedočio je Sandžaklija.

Iranska vizaPrema njegovim rečima, optuživali su ga da ima veze sa Al Kaidom na osnovu toga što je imao iransku vizu u pasošu, a i nekoliko puta je putovao u Austriju da radi. Takođe, tvrdili su da imaju dokaze da je špijunirao bazu Sfora, a kad su došli da ga uhapse, priznao je da u kući ima zolju, što je pogoršalo situaciju.Fijuljanin je ispovest ispričao za Saff, a ona je ponovo isplivala na svetlost dana nakon što je Američki senat u četvrtak objavio specijalni izveštaj o tome kako su agenti CIA posle 2001. brutalno zlostavljali osumnjičene ekstremiste, i to u specijalnim objektima u čak 54 zemlje.

Britanci tražili prikrivanje zločina- Britanski zvaničnici sastajali su se više puta sa američkim funkcionerima koji su pripremali izveštaj o torturi agenata CIA nad osumnjičenima za terorizam- Cilj im je bio da izdejstvuju izbacivanje pojedinih delova iz tog dokumenta- Iz kabineta britanskog premijera Dejvida Kamerona saopšteno je da London nije tražio da se informacije izostavljaju iz izveštaja o tehnikama mučenja, ali da, ako je takav zahtev postojao, onda se on nije odnosio na to da se prikrije umešanost Britanije- Među zvaničnicima koji su posetili Vašington s tom namerom bila je i bivša britanska ministarka policije Tereza Mej

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track