Ispovesti bivših članova: Sajentologija je poput Al Kaide, može da vas ubedi u bilo šta

Vernici ili fanatici

Ispovesti bivših članova: Sajentologija je poput Al Kaide, može da vas ubedi u bilo šta

Planeta -
Tom Devoht je bio član sajentologa od 1977. do 2005 godine. On tvrdi da je unutrašnji mehanizam pokreta prerastao u pobožnost u rangu sa fanaticima koji pokušavaju da isperu mozak sledbenicima Al Kaide

Dejvid Miskevidž, vođa sajentološke crkve, vodi nešto nalik na terorističku organizaciju, izjavio je u najnovijem BBC-jevom dokumentarcu Tom Devoht, bivši član sajentologa, piše Newsweek.rsNaime, u dokumentarcu "My scientology movie", u kojem je Devoht govorio, naglasak je stavljen na navodne pokušaje sajentologa da kontrolišu ponašanje svojih sadašnjih, ali i bivših članova.Devoht je bio član sajentologa od 1977. do 2005 godine. On tvrdi da je unutrašnji mehanizam pokreta prerastao u pobožnost u rangu sa fanaticima koji pokušavaju da isperu mozak sledbenicima Al Kaide.

Zgrada Sajentologa, Foto: Profimedia
Zgrada Sajentologa, Foto: Profimedia

"Jedino što vam mogu reći jeste da su ljudi koji oko tela montiraju bombe isti kao sajentolozi. Oni vas mogu uveriti u bilo šta" rekao je ovaj bivši član sajentologa.Marti Ratbun bio je sajentolog do 2004. godine, a tvrdi da je Miskevidž tokom vremena postajao sve zlobniji i kako je počeo da koristi terorističke tehnike kako bi ućutkao kritičare. Crkvu je opisao kao "najopasniji kult kojeg je zapadni svet doživeo u poslednjih 50 godina".Reditelj dokumentarca Luis Teruks tvrdi da je želeo da bude prvi novinar koji će videti pozitivnu stranu crkve. Međutim, to je bilo nemoguće. "Svaki moj pokušaj pristupa je odbijen" rekao je Teruks.

Sajentološka crkva, Foto: Profimedia
Sajentološka crkva, Foto: Profimedia

Neidentifikovgani snimatelji, vozači i slično stalno su prilazili filmskoj ekipi i pokušavali su da ih odvrate od snimanja. Probleme su imali i akteri dokumentarca koje su sajentolozi ismevali i ispitivali po nekoliko puta.Džef Hokins koji je radio za crkvu 36 godina, pokušao je da objasni kult sajentologije."Oni sve rade za Dejvida. Ukoliko ga ne budu slušali, vernici smatraju da će umirati u neznanju i mraku, on ima duhovnu moć nad njima. Ovo je najdestruktivnija vera ikada" rekao je Hokins.Pročitajte još na portalu Newsweek.rsUgovarao Sadamov beg, Sarkozi bio ljubomoran na njega: Otkriveni detalji iz biografije Silvija BerluskonijaEvo zašto su šanse za moždani udar veće na poslu: Otkriće kineskih naučnikaHologramom protiv bahatih vozača: Poslušajte dečka u invalidskim kolicima (VIDEO)Ovaj milijarder se odrekao 99 odsto svog bogatstva (VIDEO)Štedljivi Škoti - kod njih su i duge bezbojne (FOTO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track