MISTERIJA STARA 69 GODINA: To nisu bili ni ljudi, ni vanzemaljci, bili su...
Foto: Youtube/Printscreen

Istina je tamo negde

MISTERIJA STARA 69 GODINA: To nisu bili ni ljudi, ni vanzemaljci, bili su...

Planeta -
Drugog utorka u februaru obeležava se dan vanzemaljske kulture, a posvećen je svim prošlim, sadašnjim i budućim posetiocima iz drugih krajeva svemira.

Govoreći o posetiocima iz svemira, najpoznatiji slučaj je iz 1947. godine u Rozvelu. Mnoge polemike se i danas vode oko tog slučaja, ali šta se tamo uopšte dogodilo?8. jula 1947. godine nedaleko od jedne farme u Rozvelu usred jake oluje srušio se svojevrsni objekat. Vlasnik farme pronašao je neobične metalne ostatke tog objekta. "Bili su nalik na foliju, ali kad bi je zgužvali, vratili bi se u u prvobitni oblik', rekao je sin vlasnika farme.

Muzej u Rozvelu, Foto: Profimedia
Muzej u Rozvelu, Foto: Profimedia

Sve više sumnji pojavilo se kad se američka vlada, nekoliko sati posle prvobitne izjave u kojoj su rekli da se srušio "leteći disk", obratila javnosti rekavši kako se zapravo srušio meteorološki balon.Priča je dugo uspela da ostane zataškana, ali 1978. vojnik Džesi Marsel, koji je učestvovao u prikupljanju ostataka letelice, u jednom intervjuu rekao kako je priča o meteorološkom balonu bila samo pokriće nakon čega su krenule brojne teorije zavere.

via GIPHY

Jedna od teorija kaže da su zapravo Soveti izazvali incident ne bi li izazvali paniku kod Amerikanaca. "Našli su tela kod srušenog objekta, Nisu bili vanzemaljci i nisu bili piloti. Bili su to ljudski pokusni kunići. Neobično niski za pilote, izgledali su kao deca. Svi su bili niži od 150 centimetara. Bili su groteskno deformisani, ali svi na isti način. Imali su goleme glave i prevelike oči', stoji u knjizi 'Area 51' autorke Eni Džekobsen.

via GIPHY

1994. godine američke vazduhoplovne snage objavile su izveštaj o tom incidentu rekavši kako su pronađeni ostaci pripadali balonu koji je bio deo projekta kodnog imena MOGUL iza kojeg se skrivala namera špijuniranja Rusa i njihovog nuklearnog programa.

Što se tiče groteskno deformisanih bića koje su videli mnogi svedoci, američke snage tvrde kako se zapravo radilo o lutkama koje su se koristile za testiranje projekta.I 69 godina kasnije misterija se nastavlja.

(Dnevnik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track