ISTORIJA KANIBALIZMA: Naučnik odgovorio na pitanje - Koliko je hranljivo ljudsko meso?

Loše vesti za Hanibala Lektora

ISTORIJA KANIBALIZMA: Naučnik odgovorio na pitanje - Koliko je hranljivo ljudsko meso?

Planeta -

Hanibal Lektor, čuveni filmski negativac, je možda pojeo ljudsku jetru s jetrom, ali nova studija pojašnjava da razlog sigurno nisu bile kalorije.

Otkriveno je da su ljudi daleko manje hranjivi nego slon, vepar, pa čak i običan dabar.

Jesmo li hranjivi

Cilj studije nije bio da se proceni da li je kanibalizam isplativ način ishrane (nije jer se kanibalizam povezuje s proteinskim bolestima, koje su neizlečive i koje uništavaju nervni sistem). Cilj je bio da se bolje razume uloga kanibalizma u ranim društvima hominida (grupa koja uključuje ljude i njihove izumrle rođake), piše Popular Science.

Arheolozi znaju da su praistorijski ljudi upražnjavali kanibalizam, zbog brojnih dokaza na kosturima, poput nestale kosti lobanje (što omogućava pristup "ukusnom" mozgu), nestale karlice (jer su je kuvali ili gnječili da bi došli do koštane srži), i tragova oštrica na ljudskim kostima koje su iste kao one na ostacima druge hrane.

Tvrdnje bez dokaza

Autor studije Džejms Kol, arheolog sa Univerziteta u Brajtonu, kaže da je većina ranijih istraživanja teoretisala da su to radili zbog nedostatka hrane, a pretpostavljalo se da ljudi sigurno imaju visoku nutritivnu vrednost. Ali problem sa tom teorijom, napisao je Kol u svojoj studiji, jeste da su “epizode paleolitskog kanibalizma često su bile opisivane kao da su prehrambene prirode, ali bez ikakvih empirijskih procena hranjivosti”. Drugim rečima, nemamo pojma da li kanibalizam može uopšte održavati zdravog čoveka živim.

Nema nikakvog dokaza da se više isplati pojesti prijatelja (ili neprijatelja) nego neku od brojnih vrsta životinja koje su rani ljudi pripitomili. Zbog toga je Kol izračunao koliko kalorija sadrži prosečno ljudsko telo.

Kaloričnost ljudskoga tela

Kol je otkrio da su, kada su u pitanju kalorije po kilogramu mišića, ljudi negde u sredini. Mošusni bivol (koji ima ukus poput govedine), ribe, krave, ptice, medvedi i dabrovi sadrže više kalorija po kilogramu mišića nego mi. Ali bolji smo od jelena i konja.

To, zajedno sa rastućim brojem dokaza da su rani ljudi imali kompleksna društva, ukazuje da je motivacija za kanibalizmom bila nešto više od punog stomaka. Kol kaže da bi u nekim slučajevima kanibalizam bio jednostavno pragmatičan – pojesti nekoga ko je umro od prirodnog uzroka efikasan je način nadomeštanja prehrane, ali učestalost ove prakse u paleolitskim društvima sugeriše da je razlog nešto kompleksniji. Možda se radilo o delu pogrebnog rituala, ili nekakve ceremonije.

(net.hr)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) KAD ZMIJA OŽEDNI: Smrtonosni gmizavac iskamčio vodu i postao hit na internetu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track