ISTORIJSKI SUSRET U MOSKVI: Putin miri Abasa i Netanjahua!
Foto: Reuters

mirotvorac

ISTORIJSKI SUSRET U MOSKVI: Putin miri Abasa i Netanjahua!

Planeta -

JERUSALIM - Palestinski predsednik Mahmud Abas i izraelski premijer Benjamin Netanjahu mogli bi da se sastanu u oktobru u Moskvi, a domaćin sastanka bio bi ruski predsednik Vladimir Putin, javljaju danas izraelski mediji.

Nakon nekoliko godina zastoja izraelsko-palestinski pregovori ponovo su na vidiku otkako je nedavno objavljeno da je Putin voljan da bude domaćin sastanka dvojice bliskoistočnih lidera.

Kontakti su navodno u toku da se organizuje taj sastanak u glavnom gradu Rusije, prenosi danas izraelski novinski sajt Ynet.

Egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi izjavio je pre nedelju dana da bi Rusija mogla biti domaćin direktnih pregovora Izraelaca i Palestinaca.

Prethodno je nagovešten trilateralni sastanak Abasa, Netanjahua i Al-Sisija u Kairu kako bi se obnovili pregovori koji su doživeli krah još aprila 2014. godine, a vodjeni su pod sponzorstvom SAD.

U ovom trenutku navodno se vode početni razgovori o sastanku u Moskvi sa Putinom. I izraelski i palestinski zvaničnici su potvrdili da je Abas izrazio volju da dodje.

Njemu navodno više odgovora sastanak u Moskvi, nego u Kairu, jer Al-Sisi insistira na sopstvenoj mirovnoj inicijativi na račun inicijative koju je pokrenula Francuska da se do kraja ove godine održi medjunarodna mirovna konferencija s istim ciljem - da se obnove pregovori dva naroda.

Abas je tu francusku inicijativu prihvatio, a Netanjahu odbacio jer smatra da samo direktni pregovori mogu dovesti do konačnog sporazuma o miru.

Abas s druge strane podseća da direktni pregovori nisu urodili plodom ni posle dve decenije pokušaja da se reši sukob dva naroda.

Palestinski predsednik u isto vreme insistira da za obnovu pregovora Izrael ispuni odredjene uslove, a pre svega zaustavi širenje jevrejskih naselja na okupiranim teritorijama i da se odredi rok za okončanje okupacije.

Izraelski zvaničnici su rekli da je Netanjahu razgovarao ovih dana s Putinom nakon što je objavljeno da ruski predsednik hoće da posreduje sastanku s Abasom.

U ovom trenutku o tome se samo spekuliše i suviše je rano reći da će sastanka biti, rekli su isti izvori.

Medjutim, izraelski zaničnici naglašavaju da je Netanjahu spreman da vodi direktne pregovore s Abasom bilo kada i bilo gde bez ikakvih preduslova, što je više puta i sam rekao.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track