(VIDEO) PRIMIRJE STUPILO NA SNAGU: Porošenko naredio prekid vatre, u Donjecku ulične borbe!
Foto: AP

Zvanično

(VIDEO) PRIMIRJE STUPILO NA SNAGU: Porošenko naredio prekid vatre, u Donjecku ulične borbe!

Planeta -
Prema Sporazumu iz Minska, u ponoć između 14. i 15. februara i ukrajinska vojska i proruske snage moraju da povuku teško naoružanje s linije fronta i stvore tampon zonu

KIJEV/DONJECK/LUGANSK - Tačno u ponoć po ukrajnskom vremenu (23 sata po našem) na istoku Ukrajine stupilo je na snagu primirje, u skladu s Mirovnim sporazum koji su 12. februara u Minsku potpisali najviši predstavnici umešanih strana.

U ponoć, kako je dogovoreno, svaka strana, ukrajinska vojska i proruski pobunjenici, treba da povuče teško naoružanje sa linije fronta, čime bi bila stvorena tampon zona. Povlačenje ostalog naoružanja trebalo bi da počne u ponedeljak, i trajalo bi dve nedelja. U sporazumu nisu naznačeni detalji o povlačenju trupa.

http://www.youtube.com/watch?v=8_InQ5nbctw

Ukrajinski predsednik Petar Porošenko pojavio se na državnoj televiziji ih Generalštaba vojske Ukrajine čim je nastupila ponoć i izjavio da je naredio prekid vatre iako na istoku zemlje besni rat.

"Ako teroristi napadnu posle početka primirja, mi ćemo uzvratiti. Ako nas udare po jednom obrazu, nećemo okrenuti drugi", kazao je on i dodao da Ukrajina više od svih želi mir. "Hoću mir i ja, predsednik Ukrajine i vrhovni komandant", rekao je Porošenko.

Predsednik Ukrajine rekao je i da je pozvao misiju OEBS da u svim sektorima nadzire kako obe strane poštuju prekid vatre.

Jedan po jedan, Porošenku su se uživo u program javljali komandanti sektora i prijavljivali da su izvršili naređenje o prekidu vatre. Zatim je Porošenko na engleskom ponovio svoje saopštenje.

Snage samoodbrane narodnih republika Donjecka i Luganska prekinule su vatru u skladu s primirjem.

Prema ocenama novinara koji prate zbivanja u istočnoj Ukrajini, obe strane, i ukrajinska vojska i milicije samoproglašenih narodnih republika Donjecka i Luganska pokušavale su da zauzmu što bolje pozicije do poslednjeg trenutka.

Zato je Donjeck izgledao ovako koliko pola sata pre početka primirja: pod stalnim napadima ukrajinske vojske. Deset minuta pred početak primirja stigla je ova vest - da se u Donjecku vode ulične borbe!

Pola sata posle proglašenja stupanja na snagu primirja stigla je i vest agencije Novorusija da je ukrajinska vojska nastavila da granatira Donjeck

S druge strane, portal Voenkor.info javlja da su snage samoodbrane ušle u Debaljcevo.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Predsednik Rusije Vladimir Putin potvrdio je u telefonskom razgovoru s francuskim kolegom Fransoaom Olandom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel svoju posvećenost prema primirju u istočnoj Ukrajini koje stupa na snagu u ponoć, saopštila je večeras Jelisejska palata. "Lideri, među kojima posebno Putin, istakli su značaj primene prekida vatre. Putin je sam rekao da su proruski pobunjenici spremni na primrije", navela je Jelisejska palata i dodala da je telefonski razgovor odžan večeras oko 22.00. Oland, Putin, Merkel i ukrajinski predsednik Petro Porosenko sutra će učiniti prvu procenu primene prekida vatre.

Predsednik Ukrajine Petar Porošenko najavio je da će uvesti vanredno stanje ako primirje bude prekršeno. Pa ipak, on lično je danas posetio pograničnu jedinicu stacioniranu u Borničiju kod Kijeva i uručio im 150 komada specijalne vojne opreme - za oklopne jedinice, patrole, inženjeriju itd. To je namenjeno za slanje u Donbas, javlja TV zvezda.

Ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov kaže da je potpisao naređenje o prekidu vatre.

Sa svoje strane, predsednik Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko naredio je snagama samoodbrane da prekinu sva borbena dejstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track