ISTRAGA: Bombašu iz Njujorka kaucija 5,2 miliona dolara
Foto: Reuters

Terorista Ahmed Kan Rahmani obučen u Avganistanu

ISTRAGA: Bombašu iz Njujorka kaucija 5,2 miliona dolara

Planeta -

Policija istražuje da li je uhapšeni imao pomagače i da li je bio deo međunarodne ćelije. Komšije tvrde da je bio miran i tih

NJUJORK - Dan nakon što je policija uhapsila bombaša iz Njujorka, mediji otkrivaju zanimljive detalje o Ahmedu Kanu Rahamiju (28), naturalizovanom Amerikancu poreklom iz Avganistana. Rahami je uhapšen nakon razmene vatre s policijom u Lindenu, predgrađu Nju Džerzija, tri dana nakon što je postavio bombu na Menhetnu u čijoj je eksploziji povređeno 29 osoba.On je postavio još jednu bombu u Nju Džerziju, dok su još dve improvizovane naprave otkrivene i neutralisane na vreme.Usamljeni vukPolicija sada pokušava da utvrdi da li je Rahami usamljeni vuk ili je imao pomagače. To je ključno pitanje jer postoji mogućnost da se bombaški napadi nastave ukoliko je on bio deo terorističke ćelije. Sumnjivo je to što je njegova supruga pre napada napustila Ameriku. Vlasti su kontaktirale sa zvaničnicima u Pakistanu i UAE kako bi stupili s njom u kontakt.Teroristu je policiji prijavio vlasnik bara iz komšiluka nakon što su u medijima objavljeni poternica i njegove fotografije. - On je mrzeo američku vojsku i homoseksualce. Išao je često u Avganistan i Pakistan - kaže njegova bivša partnerka Marija, a kojom ima ćerku.Rahami je 2014. bio uhapšen posle napada hladnim oružjem, ali ga je sud oslobodio. Protiv njega je podneta optužnica od pet tačaka i sud mu je odredio kauciju od čak 5,2 miliona dolara. Rahami je s porodicom živeo iznad porodičnog restorana u Nju Džerzija. Komšije ga opisuju kao povučenog i mirnog mladića koji nije odavao utisak verskog fanatika.

Njegova porodica se doselila u SAD 90-ih godina, kada je Rahami imao oko sedam godina. Učio je kriminalistiku, ali nije uspeo da diplomira.- Pre nekoliko godina je prvi put išao u Avganistan. Tada je počeo da se menja , kaže jedan njegov prijatelj koji je želeo da ostane anoniman.Istraga će utvrditi zbog čega Rahami nije bio pod prismotrom, iako je često išao u zemlje povezane s terorizmom. Ne sarađuje s policijomOn je od 2010. do 2015. u više navrata bio u Avganistanu i Pakistanu, gde je verovatno i naučio kako da napravi improvizovane eksplozivne naprave. Njegove bombe su bile napravljene od ekspres lonca i aktivirane su pomoću mobilnih. Izvor blizak policiji kaže da Rahami ne sarađuje i brani se ćutanjem.

LUDA PORODICA Trampov Sin vređao izbeglice DONALD: TERORISTA ĆE SAD DOBITI POSLUGUPredsednički kandidat Donald Tramp negodovao je zbog tretmana koji će osumnjičeni imati posle hapšenja. Rahami je ranjen u rame i trenutno se nalazi u bolnici pod budnim okom policije.- Sada mu mi obezbeđujemo dobre uslove u bolnici. O njemu će brinuti neki od najboljih doktora na svetu. Biće smešten u najmodernijoj bolničkoj sobi. Čak će imati i poslugu, pretpostavljam, poznajući našu državu. Povrh svega, na sudu će ga braniti spektakularan advokat - rekao je Tramp.Republikanac je dodao da će postupak protiv njega na sudu trajati godinama i da njegova kazna neće biti „onakva kakva je nekada bila“. Analitičari veruju da teroristički napadi u Njujorku i stanje straha koje je tri dana vladalo u najvećem gradu u Americi idu u prilog populisti Trampu, koji koristi svaku priliku da ospe paljbu prema muslimanima i imigrantima.Oglasio se i najstariji Trampov sin uporedivši sirijske izbeglice s „otrovnim bombonama“. Donald Tramp mlađi, poznat po tome što često zagovara očeve ideje, objavio je na Tviteru fotografiju činije bombona sa Trampovim sloganom „Učiniti Ameriku ponovo velikom!“ (Make America great again!).- Ako bih imao činiju bombona i rekao vam da su tri otrovne, da li biste uzeli šaku bombona? To je naš problem sa sirijskim izbeglicama. Ova slika sve govori. Prekinimo političku korektnost - napisao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja