ITALIJANSKI TUŽILAC ŠOKIRAO JAVNOST: Humanitarci pomažu krijumčarima MIGRANATA
Foto: Youtube/Printscreen

Nehumani dil

ITALIJANSKI TUŽILAC ŠOKIRAO JAVNOST: Humanitarci pomažu krijumčarima MIGRANATA

Planeta -

Italijanski tužilac koji je pokrenuo kontraverznu istragu o navodnoj povezanosti libijskih krijumčara migranata sa nevladinim organizacijama koje ih spašavaju na moru rekao je u intervjuu u nedelju da ima dokaze za svoje optužbe.

Glavni tužilac Katanije Karmelo Cukaro rekao je za dnevnik La Stampu da se optužbe ne odnose na velike organizacije kao što su Lekari bez granica ili Spasite decu, ali "stvari su drugačije kad je reč o drugima, kao što su malteški MOAS ili nemačke nevladine organizacije, koje su u većini."

"Imamo dokaze da postoje direktni kontakti između nekih nevladinih organizacija i krijumčara ljudima u Libiji. Još ne znamo hoćemo li i kako koristiti te informacije na suđenju, ali smo prilično sigurni u ono što govorimo", rekao je on.

Objasnio je da "neke nevladine organizacije" dobivaju pozive iz Libije, da se pale svetla koja navode brodove sa migrantima prema spasilačkim brodovima i da neke organizacije ponekad isključe radio vezu kako bi prikrile da ulaze u libijske teritorijalne vode. "To su dokazane činjenice", rekao je on.

Migrante na centralnom Mediteranu spašava najmanje 10 nevladinih organizacija, uključujući Jugend Retet, Si Voč, Si-Aj, Lajf Boat, SOS Mediteranee i Mišon Lajfeline iz Nemačke i Proaktiva Open Arms iz Španije.

Evropska agencija za granice Fronteks također je optužila humanitarce za povezanost sa krijumčarima, a italijanski parlamentarni tim sprovodi istragu o tome. Sve nevladine organizacije odlučno odbacuju optužbe.

(24 sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track