IZA ZATVORENIH VRATA: Putin i Obama razgovarali 100 minuta o Siriji i Ukrajini
Foto: Reuters

Skupština UN

IZA ZATVORENIH VRATA: Putin i Obama razgovarali 100 minuta o Siriji i Ukrajini

Planeta -
Ruski i američki predsednik su složili oko mnogih pitanja, ali se ne slažu oko sudbine sirijskog predsednika

UJEDINJENE NACIJE - Predsednici SAD i Rusije Barak Obama i Vladimir Putin sastali su se iza zatvorenih vrata na marginama Generalne skupštine UN.

Ovo je prvi zvaničan susret Putina i Obame u poslednje dve godine, od juna 2013, a iako je bilo planirano da traje 55 minuta, dva predsednika su razgovarala više od sat i po.

Putin je na posle susreta rekao da je razgovor bio veoma koristan i otvoren, i izrazio spremnost da unapredi odnose sa SAD i da radi na prevazilaženju postojećih razlika. On je rekao da su razgovori vođeni o situaciji u Ukrajini i na Bliskom istoku i da su im mnogi stavovi bili identični.

Pre sastanka Obama i Putin su izrazili suprotne stavove o situaciji u Siriji. Takođe, zabeležena je situacija za stolom, kada se činilo da Obama ignoriše Putina.

Putin je naveo da je sa Obamom razgovarao o učesću Rusije u vojnoj kampanji zajedno sa zapadnim državama protiv Islamske države u Siriji, sa mandatom UN. On je istakao da Rusija planira da pojača pomoć sirijskoj armiji, ali nikada neće učestvoivati u kopnenoj vojnoj operaciji u Siriji. Ruski predsednik je dodao da o sudbini sirijskog predsednika treba da odluči sirijski narod, a ne lideri SAD ili Francuske.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Rojters navodi reči neimenovanog američkog zvaničnika da su se Obama i Putin složili da nađu političko rešenje u Siriji, ali da se ne slažu oko sudbine sirijskog predsednika. Oni su se saglasili i da američka i ruska vojska treba da razgovaraju kako ne bi došlo do konfliktne situacije u eventualnim operacijama u Siriji.

Obama je rekao Putinu da SAD veruju da neće doći do stabilizacije situacije u Sirji dok god je Basaar al Asad na vlasti. Prema rečima američkog zvaničnika, Putin je rekao Obami da je svetu potrebna podrška Asada jer njegova vojska ima najbolje šanse da porazi ekstremiste Islamske države.

Američki zvaničnik je rekao i da je Obama izrazio zabrinutost Putinu u vezi sa primenom sporazuma iz Minska o Ukrajini, uključujući nameru proruskih aktivista da održe lokalne izbore.

Dvojica predsednika su, kako je navedeo isti izvor, polovinu vremena tokom susreta posvetila situaciji u Ukrajini, a polovinu situaciji u Siriji.

LAVROV: Razgovor konstruktivan, mislim da je Obama čuo Putina

NJUJORK - Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izrazio je danas uverenje da je američki predsednik Barak Obama čuo šta je predsednik Rusije Vladimir Putin imao da kaže, ocenjujući da je sinoćnji razgovor dvojice lidera bio konstruktivan, ali da nisu dogovoreni nikakvi konkretni koraci, niti je razmatrano formiranje koalicije za borbu protiv "Islamske države" (IS). Lavrov je, pritom, u Njujorku istakao da SAD i koalicija koju predvode "jednostranim antiterorističkim akcijama na sirijskom tlu" pokazuju da "nisu naučili lekcije iz prošlosti" i da "nastavljaju da podrivaju autoritet UN".

"Kad god se zaobilaze UN, pokušava upotreba sile bez razmatranja u Savetu bezbednosti UN o posebnoj situaciji i dobijanja potrebnog ovlašćenja, podriva se autoritet UN. To se desilo u Iraku, u Libiji, u Jugoslaviji", rekao je ruski ministar inostranih poslova, dodajući da te zemlje od toga nisu imale koristi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track