IZBEGLICA IZ SIRIJE SVOJIM SUNARODNICIMA: Ne dolazite u Švedsku!

Savetuje zemljake

IZBEGLICA IZ SIRIJE SVOJIM SUNARODNICIMA: Ne dolazite u Švedsku!

Planeta -
Posle 21. pokušaja Mahmud Bitar uspeo je da se dokopa "obećane zemlje" bežeći od rata, ali shvata da nije ni tamo bajno. I dalja sanja o povratku u svoju zemlju

Mahmud Bitar je izbeglica iz Sirije. Kao i mnogi iz tog područja, i on je želeo da pobegne iz ratne zone i sve većeg siromaštva Sirije. Nakon tri godine - u tome je i uspeo. A svoje životne poduhvate je i snimao. Svestan da mnogi Sirijci rizikuju živote da bi došli do obećane zemlje - Švedske, odlučio je da iskoristi moć društvenih mreža i svoj smisao za humor, da im pokaže da u Švedskoj nije sve baš onako kako oni misle. Treba se dobro pripremiti za ovakvu avanturu.

"Dobijete veliku kuću, lep automobil, posao i mnogo novca. To je ono što Sirijci misle da sigurno čeka azilante u Švedskoj', rekao je Mahmud. Jedan od njegovih videa, koje redovno objavljuje na Jutjubu gde ga prati više od 20.000 ljudi, prikazuje upravo njegovu zafrkanciju na račun nerealnih očekivanja - kako svakog sirijskog azilanta u Švedskoj čeka: velika kuća, skupi Mercedes i lova na drveću.

Ovaj kreativni i optimističan Sirijac dokumentovao je svoj trogodišnji beg iz Sirije za Švedsku. Prvo je iz Sirije došao u Tursku, pa u Egipat, pa nazad za Tursku. Na kraju se dokopao Grčke. Tamo je proveo jednu godinu i nakon 21. pokušaja uspeo je da dođe u Švedsku.

"Ljudi preteruju i uvereni su kako je u Švedskoj sve fantastično pa kada dođu budu razočarani. Stoga im pomoću humora i smešnih skečeva pokušavam da pokažem da nije sve tako sjajno", kaže Mahmud. On je svestan i zahvalan Šveđanima što su otvoreni prema izbeglicama i što su spremni da pomognu njegovim sunarodnicima koji najčešće beže zbog rata i nemaštine, ali njegova je želja da se vrati u rodnu Siriju.

"To je jedinstvena i za mene najlepša zemlja na svetu", kaže ovaj mladić.

KURIR MOŽETE PRATITI I NA VAJBERU http://chats.viber.com/kurir

(Dnevnik.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track